Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Acute verloskundige zorg moet beter

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De acute verloskundige zorg is niet in alle ziekenhuizen 24 uur per dag zeven dagen in de week goed geregeld. In de nachtelijke uren en in het weekend kun je beter niet bevallen. Dan hangt het van toeval af of er in de operatiekamer op tijd een team van deskundig personeel klaar staat.
Acute verloskundige zorg moet beter

Gynaecologen en verloskundigen hebben in 2010 eendrachtig besloten dat er in een crisissituatie binnen vijftien minuten na aankomst in het ziekenhuis moet kunnen worden ingegrepen. Toch wil minister Edith Schippers deze norm niet invoeren. Ze wijst op forse invoeringsproblemen. De acute verloskundige zorg zal worden geconcentreerd in een beperkt aantal ziekenhuizen. Daardoor wordt de aanrijtijd in landelijke gebieden langer, wat de kans op babysterfte weer vergroot. Voor kleine ziekenhuizen in de periferie die de acute verloskunde verliezen, dreigt een scenario van geleidelijke ontmanteling.

Geld

En natuurlijk draait het ook om geld. Onderzoeksbureau Plexus heeft becijferd dat invoering van de normen jaarlijks minimaal 46 miljoen euro kost. Schippers is niet overtuigd dat de kwaliteitswinst opweegt tegen de extra kosten en het verlies aan bereikbaar in landelijke gebieden. Ze wil dat gynaecologen, verloskundigen, ziekenhuizen, ambulancediensten en verzekeraars regionaal naar alternatieve oplossingen.

Snel ingrijpen

Dat er nog veel winst te behalen valt uit een betere samenwerking tussen eerste, tweede en derde lijn, blijkt uit een rapport van het Erasmus Medisch Centrum. Maar vijf jaar wachten met de invoering van de strengere normen, zoals Schippers wil, is te lang. Snel ingrijpen is cruciaal in acute situaties. Nu ligt de norm nog op 30 minuten. Dat is dus te lang, zeggen de inhoudsdeskundigen. De 15-minutennorm kan levens redden. Door pas op de plaats te maken neemt Schippers genoegen met de huidige kwaliteit. De gynaecologen hebben een punt als ze stellen dat ziekenhuizen daardoor schijnveiligheid bieden. De operatiekamer is weliswaar bereikbaar, maar niet beschikbaar.

Bevallingen thuis

Een ander punt vormt de huidige bekostiging van verloskunde. Verloskundigen hebben er financieel belang bij om bevallingen thuis te laten starten. Het komt voor dat ze daardoor te lang wachten met doorverwijzen naar het ziekenhuis. Een systeem dat ruimte laat voor besluiten die het risico op fouten vergroot is onacceptabel. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft de taak gekregen dit op te lossen met één tarief verloskunde. De NZa moet opschieten. Daarvoor is de minister is verantwoordelijk. (Zorgvisie – Bart Kiers)

3 REACTIES

  1. Pia Dijkstra: “In Belgie en finland daalt de baby sterfte nog verder, er moeten grote ziekenhuizen komen” Dan begrijp je het toch niet helemaal. In belgie zijn er juist zeer veel kleine ziekenhuizen die eigenlijk alles aanbieden wat ze willen. Zeker verloskunde. Er zijn nagenoeg geen thuis bevallingen. Ja je leest het goed, juist betere gezondheidzorg met vele kleine ziekenhuizen en een stuk minder bemoeienis, en geen aantallen als zo genaamde kwaliteits indicator

  2. Lees alle reacties
  3. Vanzelfsprekend draait het om geld en wel geld dat men niet wenst aan te wenden voor een nieuwe generatie. Een minister die zelf een noodsituatie ervoer staat er doorgaans anders in dan zonder ervaring. Elk weldenkend mens die medemenselijke gevoelens heeft zou hier meer kansen moeten gunnen aan dat gruwelijke moment wanneer het erop aankomt bij een acute bevalling of escalatie. Roept bij mij wel een andere vraag op. Kijken zwangere echtparen wel voldoende om zich heen? Bereidt men zich wel voldoende voor? Gaat men wel eens (ruim) tevoren eens kijken in het ziekenhuis? Kijkt men verder dan het eigen ziekenhuis? Met ander woorden ik heb wel eens twijfels bij de zwangeren die het er vaak op aan laten komen en niet beseffen dat door het nemen van eigen regie en goed om zich heen kijken, heel veel meerwaarde kan betekenen voor het ‘Moment Suprême’. We zijn zo gewend alles voor elkaar te hebben. Je gaat naar een ziekenhuis in de veronderstelling dat alles voor jou gereed staat. In wat voor omstandigheid dan ook. Die veronderstelling is een gevaarlijke wanneer blijkt dat je wordt weggestuurd. Ergo, je hebt jou bevalling geboekt en denkt dat dan alles in kannen en kruiken is. Niets is minder waar als blijkt dat een ziekenhuis zelf problemen heeft. Daar houdt het dan op en zoek je het maar uit. Beste mensen, ik denk dat we hier een enorme informatieslag te slaan hebben teneinde iedereen op een goede en professionele manier dat prachtige nieuwe jonge leven te gunnen. Tenslotte… kijkend naar de bevallingen in Afrika of andere lastige landen, dan hebben we hier meer en faire kansen. Maar zelf meedenken en doen blijft een uitdaging voor iedereen die zichzelf respecteert. Tip: Zou hier niet een hele handig App een kans verdienen :-/

  4. Vrouwen hebben er belang bij dat zij hun bevalling mogen starten op een plek waar zij zich goed voelen. Het is de taak van de verloskundige om samen met de gynaecolgen te zorgen voor een goede keten met heldere afspraken rondom eventuele overdracht. Ten onrechte wordt hierboven gesuggereert dat verloskundigen financieel baat hebben bij de plek waar de gezonde zwangere wil bevallen. De auteur van dit artikel moet zijn huiswerk om dit punt nog eens doen. Verloskundigen krijgen nl op elke plek een zelfde tarief. Wel kwalijk is de invloed van marktwerking in de verloskundige zorg. Onder invloed van concurrentie streven ook ziekenhuizen naar volle verloskamers en wordt er niet altijd gekeken naar de beste zorg voor de specifieke zwangere en haar partner. Verloskundigen en gynaecologen moeten juist de unieke situatie van de specifieke zwangere voorop zetten en haar de zorg geven die bij haar past, rekening houdend met haar eigen wensen. Financiele prikkels zijn in deze pervers, dat geldt voor de hele keten!!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.