Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Mensen met lage inkomens mijden ggz

Veel mensen met een laag inkomen of opleidingsniveau mijden de ggz door de verplichte eigen bijdrage. Dat blijkt uit een onderzoek van GGZ Nederland en onderzoeksbureau Nivel onder 5000 patiënten. Hoe hoger het inkomen van de patiënt, hoe minder snel diegene afhaakt.
Mensen met lage inkomens mijden ggz

Sinds dit jaar geldt een verplichte eigen bijdrage van 200 euro voor mensen die gebruik maken van de tweedelijns GGZ, waar mensen met bijvoorbeeld een depressie of verslaving gebruik van maken. Dertig procent van de patiënten met een laag inkomen geeft aan minder zorg te gebruiken door de eigen bijdrage, veertig procent zegt te stoppen met de zorg, ook als ze die eigenlijk noodzakelijk vinden.Eerste of tweede lijn

Het doel van de eigen bijdrage was dat mensen met een lichter probleem zich bij de huisarts zouden melden, in plaats van bij een dure specialist. Over het algemeen geven deze patiënten in het onderzoek echter aan de tweedelijns zorg juist niet links te laten liggen.
(ANP | Foto: ANP/Roos Koole)

5 reacties

 • no-profile-image

  huubke

  en ik zou Rutte ook maar geen hand geven-in ieder geval je vingers natellen!

 • no-profile-image

  Wim (psychiater)

  Met Maarten ben ik het overigens absoluut niet eens. Het is onkunde en wishfull thinking bij VWS en daar ligt de verantwoording: bij E. Schipper

 • no-profile-image

  Wim (psychiater)

  Dat zijn mijn ervaringen ook!uEn de beter gesitueerden die de bulk van de groei ehbben veroorzaakt (zie ook mijn eerdere reacties) blijven wel hulp vragen dus uiteindelijk helpt het niet de groei af te remmen en..... enzovoort enzovoort. En ondertussen rekent de minister zich minder arm, ten onrechte.

 • no-profile-image

  bezorgde

  En wie registreert de gevolgen die deze maatregel heeft voor de kwaliteit vam leven van deze kwetsbare groep? Wat betekent het voor overlast voor de samenleving? Hoeveel extra werk bezorgt het huisartsen?

 • no-profile-image

  Maarten

  Rutte hield woord: dit zijn maatregelen waar rechts Nederland zijn vingers bij aflikt.

Of registreer u om te kunnen reageren.