Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Niemand wil het feest bederven

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De ziekenhuizen nemen feestelijk afscheid van 2013. Dit jaar is de vermijdbare sterfte gehalveerd vergeleken met 2008! Maar gelooft u dat echt?
Niemand wil het feest bederven

De afname van de vermijdbare sterfte is goed nieuws voor alle artsen, verpleegkundigen, bestuurders en andere professionals die met veel passie en inzet werken aan het veiliger maken van de Nederlandse zorg. Het is goed om successen te vieren. Dat geeft nieuwe energie om door te gaan op de ingeslagen weg. Maar is de vermijdbare sterfte echt gehalveerd? Daar zag het na de evaluatie van het VMS-veiligheidsprogramma afgelopen zomer nog niet naar uit.

Twijfels

Het Nivel/Emgo+ had toen zelf twijfels. Vriend en vijand waren dan ook verrast door de positieve boodschap van het recente rapport Monitor Zorggerelateerde Schade 2011/2012. Wetenschappers plaatsen achter de schermen kanttekeningen bij de opzet van het onderzoek. Het dossieronderzoek wordt voor een deel gedaan door verpleegkundigen, waar in het buitenland medisch specialisten dat doen. Als er bij een dossier verschil van mening is met een medisch specialist, wiens stem legt dan het meeste gewicht in de schaal? Naar verluidt zijn er bij veel dossiers twisten geweest. Als de resultaten van Amerikaans onderzoek worden geëxtrapoleerd, dan zou het aantal vermijdbare doden dat in 2008 werd gevonden (ruim 1700) eerder in de buurt van de 6000 moeten liggen.

Zuurpruim

De wetenschappers houden de kritiek echter binnenskamers. Wie wil te boek staan als zuurpruim en het feestje van de branche verstoren? En waarom zouden ze ook? Want de hoofdboodschap van het rapport – het gaat veel beter – moet wel kloppen. De onderzoeken in 2008 en 2013 zijn immers op dezelfde wijze uitgevoerd. Mogelijk kloppen de absolute cijfers niet, maar de positieve trend is onmiskenbaar.

State of the art

Dat is echter geen aanleiding om zelfgenoegzaam op de lauweren te gaan rusten. Nog steeds krijgt maar de helft van de patiënten zorg volgens de ‘state of the art’. Tien procent van de patiënten loopt nog steeds vermijdbare schade op. De urgentie om de zorg te verbeteren, is onverminderd groot. Daar verandert het Nivel-rapport niets aan.

3 REACTIES

  1. De cijfers van EMGO/NIVEL zijn betrouwbaar. De wijze van onderzoek is kopieerbaar en valideerbaar. Ook interne cijfers in de ziekenhuizen die een langer durend onderzoek doen naar potentieel vermijdbare sterfte zien de uitkomsten verbeteren, een zelfde trend dus.

  2. Lees alle reacties
  3. Ze kunnen beter de statistieken van sterfgevallen, als gevolg van plotseling ontslag(of recidief-opnames) meten, dan zie je een enorme opschuiving, tgv verandering ziekteopnamebeleid van de laatste tijd.
    Dus daardoor meer sterfte of uiteindelijk meer ligdagen agv recidief

  4. Als je je patiënten maar vroeg naar huis stuurt dan overlijden ze in elk geval niet in het ziekenhuis. Maar wat ik zie in de ziekenhuizen, daar word ik in elk geval niet blij van.Gezondheidszorg is big business voor iedereen behalve voor de mensen op de werkvloer.Prachtige ziekenhuizen/materiaal, maar als ik zie hoe er gezorgd wordt, dan heb ik vraagtekens genoeg.Dus laat wat mij betreft het woord ‘zorg’ maar weg.Patiënten gaan veel te vroeg naar huis en adequate voor thuiszorg zorgen is er ook al niet bij, dat is kennelijk de ‘ver van ons bed show’ voor het ziekenhuis. Dus ligt de patiënt een paar dagen ongewassen in bed thuis, omdat de echtgenoot het ook niet kan.Ik heb het allemaal pas weer gezien en als ik nu het feestje verknoei, het zij zo.Je kunt geen feestje bouwen op onwaarheden en opgepoetste cijfers.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.