Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Inkrimping zorgkantoren is zonde geld

Hetti Willemse
VWS wil het aantal zorgkantoren terugbrengen van 32 naar 11
Inkrimping zorgkantoren is zonde geld

In het regeerakkoord is teruggekomen op het eerdere standpunt dat de ziektekostenverzekeraars per 2014 ook de AWBZ-zorg voor hun verzekerden gaan uitvoeren. Er staat een beetje weggemoffeld bij de eerste bullet in de passage over de AWBZ: ‘De bestaande regionale structuur van zorginkoop met budgetplafond wordt vooralsnog gehandhaafd, terwijl de indicatie wordt beperkt tot degenen die het echt nodig hebben’. Alsof die twee zaken wat met elkaar te maken hebben. Misschien komt het daardoor dat er tijdens het lezen van deze zin bij mij geen lampje ging branden. Overigens moet je wel een geoefende ‘zorglectuurlezer’ zijn om enigszins te begrijpen wat hier staat. Zou het gemiddelde Tweede Kamerlid van de regeringscoalitie beseffen waar hij ja tegen heeft gezegd?

Van 32 naar 11 zorgkantoren

Ik hoorde onlangs van een zorgverzekeraar dat VWS van plan is een ’tussenstap’ te zetten: het aantal zorgkantoren en hun regio’s wordt teruggebracht van 32 naar 11.

Dat lijkt mij een uitermate slecht idee, niet in de laatste plaats omdat het terugbrengen van 32 naar 11 zorgkantoor regio’s ongelooflijk veel organisatorische en personele perikelen met zich mee zal brengen. En dat kost geld dat je niet aan de directe zorg kunt besteden.

Erger is dat deze tussenstap niets toevoegt aan de verbetering van de zorg die beoogd werd met het oorspronkelijke plan, namelijk dat de eigen ziektekostenverzekeraar ook de AWBZ-zorg van elke Nederlander verzorgt. Daardoor is de burger niet meer afhankelijk van een anoniem zorgkantoor, kan de zorgaanbieder veel flexibeler zijn in zijn diensten en de wijze van uitvoering en kan de ziektekostenverzekeraar veel beter zijn rol namens zijn verzekerden op zich nemen om sturing te geven aan de hele keten. En dat is waar de ouderenzorg en chronische zorg zo’n behoefte aan hebben.

Eigen beleid

De reden voor de switch van VWS zou zijn dat de 32 zorgkantoren allemaal hun eigen beleid voeren. Dat moet geüniformeerd worden en daarom wordt de vermindering naar 11 zorgkantoren voorgestaan. Het lijkt me een kromme redenering. Alsof 11 zorgkantoren ook niet 11 keer eigen beleid zouden kunnen voeren. En is dat dan minder erg voor de AWBZ-gerechtigden? Het is toch het ministerie van VWS zelf dat de zorgkantoren als publiekrechtelijke verlengde-arm-organen van de overheid heeft ingericht en ingesteld? Dan is het toch ook VWS zelf dat het beleid en de uitvoering ervan in de hand moet houden?

Betere dienstverlening

De ziektekostenverzekeraars kunnen nog veel verbeteren aan hun klantgerichtheid, klantenparticipatie en de uitvoering van hun dienstverlening. Dat is evenwel geen reden om de inhoudelijke, kwalitatieve verbeteringen die kunnen worden gerealiseerd als de ziektekostenverzekeraar ook de AWBZ van zijn verzekerden kan uitvoeren uit te stellen. VWS, regering en Tweede Kamer hebben het stuur in handen om eisen te stellen aan de ziektekostenverzekeraars voor de AWBZ-uitvoering. Uit berichtgeving naar aanleiding van de Tweede Kamerbehandeling van de plannen voor de langdurige zorg begrijp ik dat de staatssecretaris heeft aangegeven dat allerlei ‘details’ bij de uitwerking aan de orde zullen komen. Hopelijk wordt dit detail dan niet over het hoofd gezien.

 

www.publicarea.nl

www.zorgvisite.nl

1 REACTIE

  1. Zou Hetti Willemse niet graag over de vloer hebben; die praat erg lang en op het einde weet je nog niet waar het over gaat.
    Wie kan mij bovenstaande uitleggen??
    Bijvoorbeeld: ‘dat de ziektekostenverzekeraars per 2014 ook de AWBZ-zorg voor hun verzekerden gaan uitvoeren’. (ik denk dat Willemse bedoelt: de administratieve afwikkeling die de AWBZ tot nu toe deed; niet de zorg, die doet de verpleging (om in haar eigen terminologie te spreken: zou Willemse weten hoeveel mensen ze met die zin op het verkeerde been zet (mij in ieder geval)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.