Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Berwick: Alleen lerende cultuur vergroot patiëntveiligheid

Strenger toezicht en richtlijnen leiden niet tot een veiligere zorg. De NHS moet streven naar een open cultuur die zorgprofessionals stimuleert om te leren van fouten. Dat adviseert Don Berwick aan premier Cameron.
Berwick: Alleen lerende cultuur vergroot patiëntveiligheid

De Engelse gezondheidszorg (NHS) verkeert in een diepe crisis sinds de volle omvang van het tragedie van Mid Staffordshire in februari werd blootgelegd door het onderzoek van Sir Robert Francis (zie Zorgvisie Magazine augustus 2013). In het ziekenhuis in de buurt van Birmingham zijn zeker 400 patiënten onnodig doodgegaan. Patiëntveiligheid was volledig buiten beeld geraakt door een blinde focus op kostenreductie van de ziekenhuisbestuurders. Patiënten werden aan hun lot overgelaten. Ze lagen in hun ontlasting in bed, genegeerd door het personeel. Ze dronken uit bloemenvazen, omdat ze geen water kregen. Volgens Nederlandse deskundigen kunnen zulke excessen ook in Nederland voorkomen in zorginstellingen die zich blind staren op kostenbeheersing.

Berwick: fouten niet toedekken

De roep om de schuldigen aan de schandpaal te nagelen klinkt luid in de NHS. Begrijpelijk, vindt kwaliteitsdeskundige Don Berwick. Premier Cameron vroeg de Amerikaan, oud-adviseur van president Obama, om advies om de juiste lessen te trekken uit het Mid Staffordshire-drama. Het straffen van opzettelijk, roekeloos en nalatig gedrag is nodig. Maar Berwick waarschuwt dat de NHS niet moet doorschieten op de weg van straffen, strengere regels en toezicht. Want dan kan er een cultuur van angst en intimidatie ontstaan, waarin zorgprofessionals fouten niet meer durven toegeven. 'Iedereen maakt fouten. Als je alle fouten straft, zullen mensen ze toedekken en niet leren van de fouten', zei Berwick bij de presentatie van zijn onderzoeksrapport in augustus.

Een open cultuur

De beste manier om de kwaliteit van zorg te verbeteren is een lerende cultuur, stelt Berwick. 'Ons rapport gaat vooral over cultuur, een lerende cultuur waarin iedereen nieuwsgierig is naar wat er in de praktijk gebeurt, nieuwsgierig is naar hoe ze zelf presteren, nieuwsgierig is naar hoe anderen presteren en wat ze zelf kunnen doen om de zorg te verbeteren. Artsen en verpleegkundigen op de werkvloer willen allemaal het goede voor de patiënt doen. Wij als leiders moeten ervoor zorgen voor de juiste systemen en leiderschap dat hen in staat stelt de belangen van patiënten voorop te stellen.'

Patiëntveiligheid topprioriteit

Zorgorganisaties moeten patiëntveiligheid als prioriteit nummer 1 stellen, boven alle andere, adviseert Berwick. Ze moeten echt luisteren naar wat patiënten willen. Bij al hun beslissingen moeten zorgbestuurders, managers, medisch specialisten en verpleegkundigen het patiëntenbelang voorop staan.

Zorgvisie Executive Seminar met Berwick

Weinig mensen in de gezondheidszorg hebben wereldwijd zo'n impact gehad op het verbeteren van de kwaliteit van zorg als Berwick. In een tijd toen patiëntveiligheid in de zorg nog nauwelijks een item was, richtte de kinderarts met een kleine groep gelijkgezinden in 1990 het Institute for Health Improvement (IHI) op. De IHI is inmiddels uitgegroeid tot een grote kwaliteitsbeweging met invloed tot ver over de Amerikaanse grenzen. Op 2 oktober gaat Berwick tijdens een besloten diner, georganiseerd door Achmea en Zorgvisie, in gesprek met de Nederlandse zorgtop over de uitdaging de kwaliteit te verbeteren en de kosten te verlagen. Wilt u Berwick ook ontmoeten? Dat kan op het Zorgvisie Executive Seminar op 3 oktober in Haarlem. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar.

6 reacties

 • Amiz Delft

  Ik geef toe, dat ik veel kritiek geef in de sociale media. Ik reageer vaak. Misschien mag ik me een topcriticus noemen. Helaas behoor ik niet tot de top. Ik ben niet uitgenodigd. Critici hebben geen invloed. Zij werken niet achter gesloten deuren....... Berwick ken ik niet persoonlijk. Maar ik denk dat hij het liefst met topcritici praat. Zo is hij zelf ook begonnen met zijn IHI.

 • triple

  Artsen en ziekenhuizen kunnen het beste zelf een verzekering starten. Dat is de beste manier om de zorg beter en doelmatiger te maken.

  Dat stelt Denis Cortese, voormalig CEO van de Mayco Clinics.
  Als artsen en ziekenhuizen zelf een zorgverzekaar starten, en ze weten de kosten naar beneden te brengen, dan profiteren zij zelf maximaal van de besparingen.
  Cortese legt uit dat het zorgstelsel artsen en ziekenhuizen nu betaalt om patiënten ziek te houden. 'Nu werkt het zo: als het ziekenhuis geen klanten heeft, dan lijdt het verlies. Als de artsen geen patiënten zien, heeft het ziekenhuis een probleem. We betalen artsen om ons te zien als we ziek zijn. (...) Maar als zij mensen zo goed behandelen, dat zij zich minder ziek melden, dan doen zij het pas echt goed
  Winst verzekeraar is verspilling
  De verzekeraar draagt de gezondheidskosten voor de hele populatie en zet daarom met veel preventie in op het gezond houden van mensen. Over het Nederlandse zorgstelsel, waarin zorgverzekeraars steeds meer risico dragen voor de uitgaven op landelijk niveau, zegt hij: 'Het werkt alleen als al het geld wordt doorgegeven aan artsen en zorginstellingen. Iedere euro winst voor de zorgverzekeraars is tenslotte verloren geld voor de zorg. Verspilling.'
  En zo is het precies!

 • triple

  Dit ga je krijgen met (Bijna) Monopolisten in 'Schade'Verzekeringsland.
  Oplossing: Eigen 'Zorg'verzekering starten in je regio.

 • anhjansen2

  http://www.ft.com/intl/cms/s/0/ee121f74-c954-11e2-bb56-00144feab7de.html#axzz2f4MkQMcG

  Berwick staat aan de basis van de Accountable Care Organisation.
  Achmea heeft daar wel oren naar, mits het maar achter gesloten beuren blijft.

  De reden geeft het artikel in FT aan. ACO werkt dan ook niet, maar houdt het verdienmodel van Achmea wel in stand. En bedenk dat de USA geen Overheidsbudget kent, geen MBI, geen Cie Baarsma die het normaal vindt dat een zorgverlener gratis zorg moet verlenen als het budget van de private zekeraar is opgemaakt.

  Geen wonder dat Berwick achter gesloten deuren spreekt voor een Elite van 40 man.

 • De Vogelvrije Huisarts

  Berwick mag namens de NHS samen met een afvaardiging uit Nederland een keer stage gaan lopen bij de Mayo Clinics en Zweden.
  Welk wiel denken ze opnieuw te gaan uitvinden met buzzwords als 'transparantie' en 'financiering op uitkomsten'?
  Op grond van welke uitkomsten wordt een dergelijk congres georganiseerd?

 • anhjansen2

  Waarom moet dit op een besloten bijeenkomst gebeuren? Waarom mogen de Achmea verzekerden geen kennis nemen van de bevindingen, op - en aanmerkingen van Berwick op het NL zorgsysteem? Transparantie heeft blijkbaar zo zijn grenzen in Nederland en de eerste streep is al heel snel getrokken. Dit gaat zo niet werken.

  Wellicht een taak voor de publieke omroep?

Of registreer u om te kunnen reageren.