Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen extra omzet met TOPGGz

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Het keurmerk TOPGGz levert een positieve bijdrage aan verbetering van de zorg en de ondersteuning van cliënten. Maar het keurmerk speelt nog geen rol bij de inkoop van zorg door verzekeraars en het levert vaak niet meer financiële middelen voor de betreffende afdeling op.
Geen extra omzet met TOPGGz

Dat blijkt uit een onderzoek van psychiater Cees Schultz in opdracht van de Stichting TOPGGz. Het onderzoek is donderdag gepubliceerd.

Stichting TOPGGz

‘Als je afgaat op de ervaringen van de managers van de afdelingen is het keurmerk onvoldoende economisch ingebed. Dat geldt vaak ook voor de eigen organisatie. TOPGGz afdelingen doen meer aan onderzoek en innovatie maar de helft van de ondervraagde afdelingen moet voldoen aan dezelfde productienormen als andere afdelingen. Dat is opmerkelijk want als je meer tijd besteedt aan onderzoek heb je minder tijd voor patiëntenzorg. De helft van de afdelingen ervaart intern weinig ondersteuning,’ aldus Schultz.

Keurmerk ggz

Het keurmerk TOPGGz is de afgelopen jaren uitgereikt aan 34 afdelingen van GGZ instellingen die zich gespecialiseerd hebben in ingewikkelde psychiatrische problematiek of verslavingszorg. Ze passen innovatieve behandelmethoden toe en ze doen aan onderzoek en de verspreiding van kennis. Zij vangen patiënten op die in de tweedelijns GGZ niet geholpen kunnen worden. Zo  heeft bijvoorbeeld Rintveld van Altrecht een keurmerk ontvangen. De afdeling begeleidt mensen met eetstoornissen. Andere bezitters van het keurmerk zijn het Autismecentrum Noord Nederland van Lentis en het Centrum voor korsakov en alcohol relateerde cognitieve stoornissen van Vincent van Gogh. Bij elkaar gaat om ongeveer 5 procent van alle GGZ-zorg.

Verbeterproces

Schultz heeft het onderzoek uitgevoerd als afstudeeronderzoek voor zijn MBA-opleiding. ‘De ondervraagden zijn tevreden over de selectieprocedure maar ik vind de criteria teveel gericht op de stand van zaken. Het certificaat moet geen einddoel zijn maar het startpunt van een verbeterproces over een reeks van jaren,’ aldus Schultz.

Kwaliteitsnormen

Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken. Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.