Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wmo-secretarissen moeten het doen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Elke Wmo-regio krijgt een secretaris die erop moet toezien dat de samenwerking tussen gemeenten, zorgverzekeraars en zorgaanbieders gestalte krijgt. Dat hebben het ministerie van VWS, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) afgesproken.
Wmo-secretarissen moeten het doen
Foto: ANP

De Wmo-secretarissen vervullen een belangrijke rol in het versterken van regionale netwerken tussen gemeenten, zorgverzekeraars en zorgaanbieders. Daar waar de verbindingen nog onvoldoende tot stand komen, kan de secretaris het initiatief te nemen om de partijen bij elkaar te brengen, zodat afstemming van de voorbereidingen op de inwerkingtreding van de wetsvoorstellen Wmo 2015, de Wet langdurige zorg en de overheveling van delen van de langdurige zorg naar de Zorgverzekeringswet zoveel mogelijk voorspelbaar, beheersbaar en zorgvuldig kan plaatsvinden.

Transitie AWBZ

In de landelijke werkafspraken voor de transitie is gekozen voor deze regionale aanpak om integrale en gerichte ondersteuning mogelijk te maken. Juist daar waar afhankelijkheden tussen de gemeenten, zorgverzekeraars, zorgkantoren en aanbieders elkaar raken en verder reiken dan de strikte verantwoordelijkheden van de individuele partijen. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is dat de initiatieven zoveel als mogelijk aansluiten bij de bestaande netwerken binnen de regio. Waar regionale verbindingen tussen partijen, zoals gemeenten, zorgverzekeraars, zorgkantoren, aanbieders, cliëntenorganisaties, woningbouwcorporaties of samenwerkingsverbanden van huisartsen nog ontbreken, kunnen deze door de secretaris op korte termijn worden gelegd.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo, de Zorgverzekeringswet en de Wet langdurige zorg (WLZ). Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging? Bekijk het dossier

1 REACTIE

  1. Onze ouderen weten nog steeds niet hoe hun toekomst er uit gaat zien en dat is bedroevend, tijd en geld verspillend. Iedereen werkt in z’n eigen cocon en er wordt niet goed gecommuniceerd en naar de doelgroep geluisterd. Als we de ouderen serieus nemen, naar ze luisteren en doen waar behoefte aan is, bezuinig je meer als nu!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.