Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

In de tang

Er zijn veel toezichthouders in de zorg en allemaal hebben ze 'de patiënt' bovenaan staan, zeggen ze. Maar ze profileren zich allemaal door nu eens goed te gaan handhaven en bestoken zorginstellingen dusdanig met regels, geboden en verboden, dat diezelfde patiënt steeds verder uit het zicht raakt.
In de tang

Het 'huishoudboekje' op orde houden in deze barre tijden door misschien wat al te creatief declareren, leidt tot hoge boetes, zoals het St. Antonius Ziekenhuis heeft ervaren. Wie een jaarverslag te laat deponeert, krijgt een boete van de Inspectie. Het niet tijdig aanleveren van sterftecijfers komt een instelling op een aanwijzing of last onder dwangsom te staan. En nu mag samenwerken ook al niet meer.

Overtreding

Jarenlang kregen ziekenhuisbestuurders de kritiek dat ze eens uit hun ivoren toren moesten komen, doen ze dat eindelijk, krijgen ze de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op hun dak. Eerst was daar de 'waarschuwing' aan zorgverzekeraars die zich bezighouden met de concentratie van spoedzorg in de regio's. Zo'n driekwart jaar zijn ze al met het veld in gesprek. Na wat wapengekletter bleken ziekenhuizen en andere partners in de acute zorg toch met elkaar te kunnen overleggen. Er leek, achter de schermen, zelfs al sprake te zijn van heuse afspraken. Precies op dat moment zet de ACM een fikse streep door de rekening: de plannen zijn in strijd met de Mededingingswet. Wie zich niet gewaarschuwd voelt, kan straks een boete tegemoetzien. De zorgverzekeraars moeten nu met nieuwe plannen komen waaruit overtuigend moet blijken dat concentratie van spoedzorg een structureel betere kwaliteit van zorg oplevert. Anders mogen zij de spoedzorg niet gezamenlijk inkopen. Hoewel niet direct aangesproken, moeten ook ziekenhuizen uitkijken. Hun prille samenwerking, die wij als cliënten zouden moeten toejuichen, mag vooral niet te innig worden.

Handhaving

De ACM heeft ook de Wmo in de smiezen. Denk niet dat zorgaanbieders en gemeenten de dans kunnen ontspringen. Ook hun toenadering mag niet leiden tot kartelvorming. Dat woord neemt de ACM overigens nog niet in de mond. Tips en voorbeelden, noemt de ACM de campagne in de Wmo. Maar uiteraard gaat de ACM handhaven als de wet wordt overtreden. Allemaal verspilling van zorggeld. Daar hebben wij als patiënt natuurlijk helemaal niets aan.

 

 

6 reacties

 • IKKE

  Iets anders als we de 5 miljard teveel opgespaarde reserves, van ons geld, door de zorgverzekraars nu eens direct terug pompen in de maatschappij om de economische sancties tegen Rusland te compenseren. Bedrijven die schade oplopen omdat zij hun fatsoen gebruiken gedeeltijk compenseren en het leeuwendeel gebruiken om onze eigen energiebronnen te gerbuiken/ ontwikkelen: gas zon wind water.Dan heeft deze omwijze wijze van bezuinigen in de zorg toch nog een zorgzame uitwerking.

 • IKKE

  1:Marktwerking haha. Met een plafond dan wel via NZA tarieven. Dat is geen echte marktwerking.2: de zorg gaat eenieder aan is dus een opdracht voor hen die ons democratisch vertegenwoordigen: de overheid. 3: Kartelvorming: zorgverzekeraars doen dit heel sluw: de een begint, de ander volgt klakkeloos vervolgens keurt de NZA alles goed wat de ZV doet en mw Schipper legaliseert dit. Hier is geen kruid tegen gewassen.4; de vrijgevestigden in de GGZ,in principe een goedkope dicht bij de pat. staande zorg: het wordt steeds moeilijker om je werk te doen. Inmiddels kost alles wat met adm te doen heeft bijna 50% van de tijd!!5: Vanaf 1-7!!!kunnen wij geen patienten meer aannemen van Menzis( koopt al 3 jaar te weinig in) en CZ ( koopt steeds minder in en 2014 echt te weinig) . CZ geeft duidelijk aan dat dit niet hun zorg is.Voor wie dan wel ??

 • DGo

  Carina, wat een bijzonder stukje heb je hiermee geschreven!

 • Dick

  Een welhaast onvermijdelijke ontwikkeling vanaf het moment dat gezondheidszorg een 'markt' werd en patiënten 'consumenten'. We hebben er inmiddels heel wat 'autoriteiten' bij gekregen in NL. En autoriteit moet je natuurlijk! zichtbaar laten gelden. Er heerst nu dus een soort van autoriteitsrepressie of autoriteitsobesitas. De grote vraag is: hoe kom je er vanaf?

 • Amiz Delft

  De toezichthouder van tien jaar geleden, die in de raad van toezicht zat, of nog langer geleden de regent van een instelling, kan inmiddels klassiek genoemd worden. Van de interne toezichthouders wordt weinig meer gesproken, wel van externe toezichthouders, zoals de AFM, de ACM etc. Zij gedragen zich als inspecteurs, en hebben toezicht of liever gezegd controle tot hun dagelijks werk gemaakt. Ik zou er als bestuurder een punthoofd van krijgen. Het is net als je op straat teveel handhavers ziet (teveel blauw) en je niet even je vrouw bij een winkel in de stad kunt afzetten of een scootertje met een handhaver gaat je bekeuren om je geparkeerd staat. Teveel regels riep een bestuurder laatst in Zorgvisie, teveel toezicht zou ik willen zeggen. Het vroeger respectvolle begrip toezicht dient mijns inziens hergedefinieerd te worden of zo u wilt hersteld te worden.

 • Teceer

  een terechte waarschuwing, vrees ik. helaas kunnen we waarschijnlijk niet terug naar de tijd, dat de patiënt de eindcontrole had en daarbij hulp kreeg van zijn verzekeraar. en dat hij voor de controle kon vertrouwen op de politici die hij koos en het ambtelijk apparaat dat hen daarvoor ter beschikking stond.


Of registreer u om te kunnen reageren.