Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Knallend het nieuwe jaar in

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Nederlanders vrezen de veranderingen in de zorg in 2015. Het Sociaal Cultureel Planbureau meldt op basis van onderzoek dat de zorg in de top drie staat van onderwerpen die mensen de meeste zorgen baren. De mededeling komt een paar weken nadat het kabinet bijna is gevallen over de vrije artsenkeuze.
Eric Bassant

De dreiging van een nieuwe crisis is volgens mij nog niet uit de lucht. Ik moet nog zien dat senator Adri Duivesteijn, die waarschijnlijk nog steeds leeft dankzij de vrije artsenkeuze, straks tot een andere stellingname komt. En misschien worden er ook nog wat liberalen wakker. Want de restitutiepolis is nu niet zo duur maar straks is hij misschien wel onbetaalbaar voor de hard werkende VVD-achterban. Vrije artsenkeuze wordt straks iets voor mensen met een inkomen van tweemaal modaal. Ik begrijp ook niets van het achter de hand houden van een Algemene Maatregel van Bestuur. Het komt er in feite op neer dat minister en kabinet de democratie buitenspel willen zetten. Wat een arrogantie van de macht. Zeker teveel naar Vladimir Poetin geluisterd tijdens de beleefdheidsbezoekjes aan Sotchi. En dat tegen de achtergrond van verkiezingspeilingen die laten zien dat het draagvlak van het kabinet is gehalveerd. Door dit soort streken daalt het vertrouwen in de politiek en maken Nederlanders zich steeds meer zorgen over de zorg.

Niet naar het Antonius

Mensen met een budgetpolis zullen straks ontdekken dat ze niet naar bijvoorbeeld het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein kunnen omdat dit ziekenhuis niet is gecontracteerd. Zou zomaar kunnen. Het afschaffen van de vrije artsenkeuze zal alleen maar tot veel boosheid leiden. Het is tegen de tijdgeest. We zijn op weg van paternalistisch werkende zorgaanbieders naar een participatiemaatschappij waarin patiënten de regie nemen over hun gezondheid. Ze moeten samen met medisch specialisten keuzes maken in hun behandelproces (shared decision making). En dan zouden ze het uitkiezen van de specialist en de kliniek over moeten laten aan de zorgverzekeraar? Ik denk niet dat mensen dat nog accepteren. We merken het wel bij de verkiezingen.

Belofte

De vrees voor 2015 zou ons bijna doen vergeten dat de bewindslieden in ieder geval moed hebben getoond door te hervormen en dat ze er het afgelopen jaar meestal wel in zijn geslaagd om draagvlak voor hun plannen te vinden. Verder is het jaar 2015  door de minister uitgeroepen tot Jaar van de transparantie. Dat klinkt wat vaag maar het houdt ook een belofte in. Laten we in deze donkere tijden daar onze hoop op vestigen.

3 REACTIES

  1. Transparantie? Dit kabinet? Mw schippers is helder in haar lijn: rechtdoor door zee voor rijkeren. Marktwerking, dat is een te duur systeem maar daar heeft ze het niet over.De PvdA net als CDA minister Klink loopt achter de marktwerking aan. Het zal hun ook een zorg zijn want zij verdienen genoeg en zullen altijd goed betaalde banen houden.
    Tranparant?Krijg meer de indruk Poeteriaans of Erdoganiaans .Want als de democratie neen zegt dan doen we wel ff AMVB

  2. Lees alle reacties
  3. optimistisch wellicht, heer Bassant. vooral v.w.b. dat draagvlak. want het kabinet is er weliswaar in geslaagd bij niet-coalitiefracties steun te vinden voor al zijn incidentele maatregelen, maar wezenlijk draagvlak voor het kabinetsprogramma kan dat nauwelijks worden genoemd. kamerfracties kiezen voor het behalen van incidentele succesjes, maar verliezen daarbij de algemene oriëntatie van het kabinetsbeleid uit het oog, of nemen die althans voor lief. dat geldt voor de immateriële waarden van de Christelijke partijen, maar evenzeer voor het sociale gezicht van de ‘linksere’ partijen.
    ernstiger is, dat het kabinet vooral oog lijkt te hebben voor betaalbaarheid van de overheid. voor de leidende coalitiepartij VVD is het verlagen van de belastingdruk bepalend. dat doet zij enerzijds door taken die vorige parlementaire meerderheden via de overheid hebben geregeld, terug te leggen bij de samenleving. vooral in de zorg is dat manifest, maar we zien het ook in cultuur, educatie en onderzoek.
    het kabinet lijkt daarbij draagvlak voor haar incidentele maatregelen in de Staten-Generaal te verwarren met draagvlak in de samenleving. en het afkalven van dat draagvlak zal de effectiviteit van het beleid niet vergroten. ernstiger is, dat het leidt tot afkalving van het draagvlak voor ‘de politiek’ als instrument voor de organisatie van onze samenleving. want die betekent, dat inwoners steeds meer op zichzelf aangewezen zullen zijn.

  4. De volgende uiterst pijnlijke maatregel gaat pas nà de provinciale verkiezingen in: de kostendelersnorm. Verder zijn alle lopende indicaties nog een paar maanden ‘veilig’. De transitie schok komt in de loop van het jaar. Allerlei administratieve systemen zullen wel eerder klappen, dus zorgverleners zullen zichzelf in deze fase wel moeten voorfinancieren. Duimen maar.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.