Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘We willen de angst voor mammografie wegnemen’

Minder pijn, maar vooral: minder angst voor pijn bij een mammografie. Dat is de toekomst van het borstkankeronderzoek, volgens GE Healthcare. Daarom ontwierpen ze een mammograaf die door vrouwen zelf kan worden ingesteld.
Pristina-GE-400.jpg
Foto: GE Healthcare

De angst voor pijn zorgt ervoor dat vrouwen hun tweede oproep voor een mammografie naast zich neerleggen. ‘We zien dat 46 procent van de vrouwen die eerder een mammografie heeft gehad niet terugkomt’, zegt François Lenfant, general manager bij GE Healthcare. ‘De reden daarvoor is vooral de angst voor de pijn die ze denken te gaan ervaren. Daarom zijn we met het ontwerpteam gaan zitten en hebben we gedacht: hoe kunnen we deze angst wegnemen? Wat kunnen we doen om het proces te vermenselijken?’

Patiëntgerichte mammografie
Het team kwam op het idee van mammograaf Pristina, een machine die volgens hen helemaal gericht is op de patiënt. ‘We hebben geprobeerd om de hele ervaring van het maken van een mammografie minder beangstigend te maken. Daarom is de machine bijvoorbeeld licht van kleur, roze en wit, en zijn alle punten die hoekig waren nu rond. Er zijn ook geen handvatten meer, die zorgden ervoor dat patiënten hun spieren gingen aanspannen en daardoor wordt het onderzoek juist pijnlijker.’ Om de vrouwen helemaal gerust te stellen, ontwierp het team bovendien de Sensory Suite: de ideale wachtkamer. Met beelden van besneeuwde bergtoppen, rustige meren en groene bossen en met bijpassende geluiden hopen de ontwerpers de angst voor de behandeling al in de wachtkamer weg te nemen. ‘We weten bovendien dat veel patiënten het indrukwekkend vinden als ze de onderzoekskamer inlopen en daar middenin zo’n groot apparaat zien staan. Daarom kan de Pristina helemaal tegen de muur aan worden geplaatst, dan lijkt het al minder angstaanjagend.’

Zelf controle, minder angst
Maar het belangrijkst is het volgens Lenfant om de patiënten het gevoel te geven dat zij de controle hebben. Daarom is het apparaat uitgerust met een draadloze afstandsbediening. ‘Met de knoppen op de afstandsbediening kunnen patiënten zelf de druk bepalen. De verpleegkundige stelt de mammograaf in tot op het punt waarop we in principe goede beelden kunnen krijgen. Daarna zeggen we tegen de patiënt: als je écht goede beelden wilt, een betrouwbare scan, dan kun je met de afstandsbediening zelf nog meer druk geven.’

Resultaten mammografie
Dat levert goede resultaten op, bevestigt dr. Corinne Balleyguier, radioloog bij de Gustave Roussy Cancer Campus, nabij Parijs. Het kankercentrum is een van de vijf ziekenhuizen die werken met de nieuwe mammograaf, die 200.000 tot 350.000 euro kost. ‘In eerste instantie was ik sceptisch, want waarom zou iemand doorgaan als er in principe al een goede scan kan worden gemaakt? Maar we hebben nu drie maanden tests gedaan en het blijkt dat vrouwen met de afstandsbediening veel verder doorgaan dan een verpleegkundige zou hebben gedaan. Omdat ze de druk zelf kunnen bepalen, zijn ze minder bang voor de pijn en kunnen ze meer pijn aan. Daardoor krijgen we nog betere scans, dus dat is alleen maar mooi meegenomen.’

Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie. Bekijk het dossier

Of registreer u om te kunnen reageren.