Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verwarring

De term ‘verwarde personen’ komt de afgelopen twee jaar regelmatig terug in de media en de politiek. Eindelijk is er nu een studie gepubliceerd waarin de vraag wordt gesteld wie dat eigenlijk zijn, die verwarde personen.
Wouter3_2014400.jpg

De term ‘verwarde personen’ komt van de politie. Elke registratie die onder de code E33 bij de politie binnenkomt, bekent ‘overlast door verwarde of overspannen personen’. Deze melding is sinds 2011 met maar liefst 65 procent gestegen. In zorgkringen legt men de oorzaak van deze trend vaak bij de ‘ambulantisering van de ggz’. Want het kan toch geen toeval zijn dat enerzijds steeds meer verwarde mensen overlast op straat veroorzaken en anderzijds er steeds minder plekken zijn in instellingen. Beddenafbouw staat gelijk aan toename van E33-meldingen.

Psychische problematiek
Is die causaliteit er echt? Trimbos-onderzoekers halen die gedachte redelijk ferm onderuit. Ten eerste blijkt dat van alle incidenten die onder de E33-code worden geregistreerd, maar voor een heel klein deel sprake is van echte ‘verwardheid’. Bij een minderheid van de gevallen is er sprake van een hulpvraag en in naar schatting een kwart tot een derde van de gevallen is er een ‘vermoeden van psychische problematiek’.

Opnames
Een tweede punt is dat het aantal mensen dat in een ggz-instelling woont al sinds 2000 onafgebroken groeit en een piek kent in 2012. De stijging van de E33-registraties door de politie was toen al in volle gang. Het aantal kortdurende opnameplaatsen daalt wel, maar er worden nog steeds ongeveer evenveel mensen in een crisis opgenomen als voorheen, zei het iets korter.

De oorzaak
Maar als het niet aan de ambulantisering ligt, wat is dan wel de reden dat ‘we zoveel last hebben van verwarde personen’? Als we op de filosofische toer gaan, is de huidige tijdgeest de oorzaak. Trimbos verwoordt het als volgt: ‘Verwardheid is niet hetzelfde als het hebben van een psychische aandoening. Wanneer mensen vanwege persoonlijke omstandigheden of gebeurtenissen emotioneel, boos, eenzaam, angstig, onder invloed, wanhopig, zenuwachtig of ontredderd zijn, kan dat worden opgevat als verward gedrag. Veelgenoemde risicofactoren zijn: armoede, schuldenproblematiek, werkloosheid, een tekort aan betaalbare woningen, een complexer wordende samenleving, zorgverschraling, beperkte participatiemogelijkheden, afnemende tolerantie en stigmatisering.’ Kortom; die verwarde personen blijken gewoon jij en ik te zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.