Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ggz-cliënten kleinere kans op de arbeidsmarkt’

Redacteur Zorgvisie
Mensen met een psychische stoornis hebben in Europa aanzienlijk minder kans op de arbeidsmarkt. Dat stelt de OECD in het rapport ‘Health at a Glance: Europe 2016’, meldt GGZ Nederland.
Psycho-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

De OECD schrijft in het rapport dat mensen met ernstige psychische aandoeningen 30 procent minder kans hebben op een betaalde baan en drie tot vier keer zo vaak werkloos zijn dan mensen die geen psychische aandoeningen hebben. Mensen die een lichte of milde psychische aandoening hebben, maken volgens de OECD 10 tot 15 procent minder kans op betaald werk. Daarbij zijn ze twee keer zo vaak werkloos als mensen die geen psychische problemen hebben.

Ziekteverzuim bij ggz-cliënten
Volgens de internationale organisatie is een psychische stoornis een voorbode of voorspeller  van ziekteverzuim, of dat nou kort- of langdurig is. Zo neemt de kan op kortdurend ziekteverzuim met 10 procent toe, terwijl die op langdurig ziekteverzuim 6 procent stijgt bij mensen met lichte of milde klachten. Voor mensen met ernstige psychische klachten stijgt de kans op langdurig ziekteverzuim met 13 procent. Vooral mensen met een depressie hebben een langer ziekteverzuim, meldt GGZ Nederland, zij hebben per jaar zeven extra ziektedagen.

Invloed ggz-cliënten op kosten
De OECD berekende ook wat geestelijke gezondheidsklachten de maatschappij per jaar kosten. Dat komt uit op 3 tot 4 procent van het BNP. De grootste kostenpost ontstaat door mensen die lichte of milde klachten hebben. Het grootste deel daarvan heeft volgens de OECD wel werk, maar levert indirecte kosten op door ziekteverzuim en productiviteitsverlies. Mensen die langdurig last hebben van psychische aandoeningen blijken eerder terug te treden uit de arbeidsmarkt. Dat geldt het meest bij mensen tussen de 50 en 59 jaar die een zware depressie hebben. Zij hebben de grootste kans om binnen vier jaar op te houden met werken. Volgend jaar komt de OECD met landenprofielen van alle Europese landen, meldt GGZ Nederland.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer>>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.