Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorgaanbieders aan zet bij acute zorg’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De knelpunten in de acute zorg zijn vooral een kwestie van betere samenwerking en coördinatie tussen zorgaanbieders. Als zorgaanbieders daar onderling niet uitkomen, moeten verzekeraars de regierol nemen. Dat schrijft minister Edith Schippers van VWS aan de Tweede Kamer.
ambulance.ravu.foto carina van aartsen.jpg

Vlak voor het Kerstreces van de Tweede Kamer heeft minister Edith Schippers van VWS de Kamerleden wat leesvoer meegegeven. In een Kamerbrief van negen kantjes geeft ze de Kamer een stand van zaken over extreme drukte in de acute zorg. Bij de bijgevoegde documenten zitten daarnaast brieven van Zorgverzekeraars Nederland , de elf regionale acute zorg regio’s en rapporten van diverse onderzoeksrapporten, onder meer van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).  In 2016 manifesteerde de problematiek zich in diverse regio’s. In een brandbrief in mei weet het AMC de filevorming op de spoedeisende hulp direct aan het kabinetsbeleid om verzorgingshuizen te sluiten en ouderen langer thuis te laten. Ook ziekenhuizen in Limburg sloten om die reden tijdelijk de deuren.

Verstopping acute zorg verschilt per regio
In werkelijkheid ligt het allemaal gecompliceerder. Het probleem speelt landelijk, zo veel is duidelijk, maar in elke regio ligt de problematiek net weer anders. Het is niet een geldkwestie. Ook is er voldoende capaciteit in de infrastructuur. De knelpunten zijn vooral te wijten aan gebreken in de samenwerking en coördinatie tussen zorgaanbieders. Schippers vindt dat zorgaanbieders in de eerste en tweede lijn aan zet zijn om dit te verbeteren. De elf regio’s voor acute zorg zijn wat haar betreft het podium waar dat moet gebeuren. Als dat overleg moeizaam gaat, kunnen ze aankloppen bij het VWS-Praktijkteam ‘Zorg op de juiste plek’ voor ondersteuning. Als de zorgaanbieders twijfelen of de samenwerkingsafspraken wel verenigbaar zijn met de Mededingingswet, kunnen ze guidance aanvragen bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Als zorgaanbieders vastlopen, dan moeten zorgverzekeraars niet aarzelen om de regierol te pakken. Zij hebben immers zorgplicht, aldus Schippers, die over enkele maanden de Kamer opnieuw zal inlichten.

Regierol voor zorgverzekeraars
De minister gaat in haar brief niet in op de vraag waarom zorgverzekeraars niet staan te trappelen om de regierol te pakken. De verzekeraars deinzen ongetwijfeld terug voor de confrontatie met de ziekenhuizen. Capaciteit is niet het probleem, merkt de minister terecht op. In sommige grootstedelijke regio’s zijn er in een straal van 25 kilometer wel vijf tot tien spoedeisende hulpposten, die vrijwel niet de zorg met elkaar afstemmen. Ambulances bepalen vaak zelf naar welk ziekenhuis ze gaan. Achter het gebrek aan samenwerking gaat een botsing van belangen schuil. De acute zorg is voor ziekenhuizen van groot economisch belang. Elke poging om patiëntenstromen efficiënter te verdelen stuit op de zakelijke belangen van de maatschappen van vrijgevestigde medisch specialisten en de ziekenhuizen. Zorgverzekeraars hebben enkele jaren geleden geprobeerd om de acute zorg te centraliseren, maar dat stuitte op breed verzet onder de ziekenhuizen. De minister wil dat ze dit op regionaal niveau opnieuw gaan doen in regio’s die er echt niet uitkomen. Dat belooft voor 2017 opnieuw het nodige vuurwerk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.