Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geboortezorg is beter dan ooit

Linda Rentes
De Nederlandse geboortezorg staat in het middelpunt van de belangstelling. Woensdag 25 mei spreken alle geboortezorgpartijen hierover met minister Schippers.
Linda_Rentes_450.jpg

Verder speelt op dit moment de autorisatie van de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg, die voor 1 juli 2016 moet worden opgeleverd. De Zorgstandaard beschrijft een drastische wijziging in hoe de zorg geleverd gaat worden. Binnen een regio wordt één interprofessioneel geboortezorgteam verantwoordelijk voor iedere zwangere.

Weinig keuzevrijheid
De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) bepleit het belang van nuance in het debat rondom deze ontwikkeling. Het gevaar ligt op de loer dat het debat niet wordt gevoerd op basis van de feiten. Laten we voorkomen dat we door wijzigingen in het geboortesysteem afdwalen naar een medisch systeem waarin vrouwen weinig keuzevrijheid hebben en onnodig wordt ingegrepen. Dit geeft volgens verschillende studies geen betere gezondheidsuitkomsten voor moeder en kind.
Tegen deze achtergrond staat de KNOV voor integrale zorg én een goede samenwerking. Met als uitgangspunt: bij de verloskundige (in de wijk of in het ziekenhuis) wat kan en bij de gynaecoloog of specialist wat moet. Dat is zinnige, laagdrempelige en zuinige zorg. Dicht bij de zwangere.

Samenwerking en kwaliteit
In het debat ziet de KNOV twee misverstanden. Allereerst het idee dat er onvoldoende wordt samengewerkt. Niets is minder waar. Vierduizend verloskundigen in Nederland werken dag en nacht samen met onder andere kraamzorg, verpleegkundigen en gynaecologen om goede zorg te leveren. Daarnaast maken verloskundigen in de regio afspraken met gynaecologen om de samenwerking te verbeteren en overdrachten soepeler te laten verlopen. Dit maakt dat de Nederlandse geboortezorg inmiddels bij de top van de best scorende Europese landen staat als het gaat om babysterfte. Deze was in 2010 met meer dan 28 procent afgenomen ten opzichte van 2004, en was in 2013 gelijk aan landen als Noorwegen en Zweden (OESO). Hiermee wordt het tweede misverstand weerlegd, namelijk dat de babysterfte hier nog steeds hoog is.

Aandacht voor preventie
Deze beide misverstanden leiden tot angst. Laten we bouwen aan vertrouwen. Uitdagingen aangaan zoals aandacht voor preventie: bijvoorbeeld de zorg aan kwetsbare zwangeren en voorlichting over een gezonde leefstijl. Het debat voeren op basis van de juiste argumenten en met respect voor elkaars expertise. Het is de enige weg om te komen tot een goede samenwerking en een breed gedragen Zorgstandaard Integrale Geboortezorg.

Linda Rentes, voorzitter KNOV

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.