Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vijf inzichten voor succesvolle doorontwikkeling van wijkverpleging

GrowWork is een HR-dienstverlener met verstand van zorg en kennis van de arbeidsmarkt. Wij helpen zorgprofessionals aan passend werk en bieden de mogelijkheid zich te ontwikkelen.
2016 staat in het teken van doorontwikkeling van wijkverpleging. Met als doel: professionele wijkverpleging die goedkoper, innovatiever en klantgerichter is. Maar het pad is allerminst geplaveid, zo bleek tijdens de drie expertisetafels voor directie en hoger management die GrowWork organiseerde.
Annemarie Koopman

De grootste dilemma’s worden op dit moment ervaren op het gebied van financierbaarheid en de voorbereiding op resultaatfinanciering. Dit kwam sterk tot uiting in de discussie over (het verdwijnen van de prestatie) S1. Als er in de toekomst geen aparte prestatie meer is voor S1, kun je die dan nog wel vormgeven?

Vanuit de expertisetafels kwamen vijf inzichten voor doorontwikkeling naar voren. We zetten ze graag voor u op een rijtje:

1. Ontwikkel vanuit een eigen visie
Het eerste advies is om te ontwikkelen vanuit een eigen visie, los van de bekostiging. Dit begint met een visie op gezondheid en ervaren kwaliteit van leven. Ontwikkelen vanuit zo’n eigen visie zorgt niet alleen voor een duidelijke koers, maar maakt zorgorganisaties ook ‘vrijer’ om over meer en andere innovatiemogelijkheden na te denken.

2. Geef ruimte aan oplossingen buiten de zorg
Veel zorgaanbieders hebben, mede met de S1-prestatie, de samenwerking met het sociaal domein en de buurt opgepakt. Zij erkennen dat veel vragen juist buiten de zorg een oplossing kennen en daarmee hun bescheidener rol in deze keten.

3. Zet in op Triple Aim-verbeteringen
In de driehoek van wijkverpleegkundige, huisarts en ziekenhuis is echter veel te winnen met een actievere rol. Zorgorganisaties differentiëren naar doelgroepen en kijken naar Triple Aim-verbeteringen. Deze zijn gericht op: lagere kosten in de totale keten, stijging van de algemene gezondheid en positiever ervaren zorg. Door het inrichten van datamanagement, zowel kwalitatief als kwantitatief, kunnen effecten worden gemeten. Hiermee kunnen zorgaanbieders zelf voorstellen doen op het gebied van resultaatfinanciering richting zorgverzekeraars.

4. Faciliteer wijkverpleegkundigen
Een belangrijke sleutel tot het bereiken van deze betere resultaten ligt bij het faciliteren van de wijkverpleegkundigen. Als management helpt u hen hun brede rol waar te maken door:
–       Focus aanbrengen vanuit de Triple Aim-verbeteracties.
–       Samenwerkingsstructuren tussen organisaties mogelijk maken, zodat men  elkaar gemakkelijker kan ontmoeten.
–       Medewerkerstechnologie zoals iPads voor het ECD en planningstools, waardoor teams zo efficiënt en effectief mogelijk kunnen werken.

5. Investeer in rolontwikkeling niveau 4
Vanwege arbeidsproblematiek hebben veel organisaties nog  te weinig wijkverpleegkundigen. Dit zet druk op de inzet van de wijkverpleegkundigen in haar brede rol. Veel zorgorganisaties investeren daarom nu extra in de rolontwikkeling van niveau 4 als stevige schakel naar de rest van het team om excellente uitvoering van zorg te realiseren. Daardoor ontstaat letterlijk ruimte voor de wijkverpleegkundige om regie op wijkzorg te kunnen voeren.

Meer weten?
Neem dan contact op met Annemarie Koopman, Directeur Zorg van GrowWork via info@growwork.nl of telefoon 06-22451260, download de brochure ‘Langer thuis door innovatieve wijkverpleging’ of kijk op de themapagina Wijkverpleging. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.