Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

'De zorg heeft een regelluw en beginselvast regime nodig'

De brancheorganisaties kunnen het niet eens worden over het voorliggende concept voor een nieuwe zorgbrede governancecode. Het verbaast Marc Udink, als stille bewindvoerder destijds betrokken bij het faillissement van Meavita, niets. Hem is gevraagd de ‘veenbrand’ te helpen blussen.
Marc Udink_450.jpg

Het door de BOZ ter consultatie aangeboden concept is veel te gedetailleerd en het uitgangspunt en de gedachte erachter zijn niet goed, vindt Udink. Het is te veel gestoeld op een governancecode voor het bedrijfsleven en daartoe hoort de zorg niet. ‘De zorg is een eigenstandig domein tussen publiek en privaat in met een gedempt marktmechanisme. Voor dit domein moeten we toe naar een regelluw en beginselvast regime. Daar moet de governancecode op gericht zijn.’

Community interest company
Hij stelt de ‘community interest company’ zoals ze in het Verenigd Koninkrijk kennen als voorbeeld. De CIC heeft de flexibiliteit van een ‘echt bedrijf’ maar er gelden enkele speciale regels voor om te zorgen dat eventuele winst en het bedrijfskapitaal ten goede komen aan de community, waarvoor de activiteiten van de CIC volgens zijn missie bedoeld zijn.

Exclusief domein bestuurders
Udink vindt dat voor goed bestuur slechts enkele beginselen noodzakelijk zijn: ‘De missie van de zorgorganisatie is leidend. In de zorg telt niet het winstoogmerk, maar de zorg zelf. De missie is het overkoepelende belang boven alle deelbelangen. Het is het exclusieve domein van bestuurders om die deelbelangen tegen elkaar af te wegen in het kader van de missie met als resultaat goede zorg. Goed bestuur is geen optelsom van deelbelangen.’

Dom en bang
Het concept dat onder leiding van Hans Hoek op verzoek van de minister is opgesteld vergelijkt hij met een afvinklijstje: als aan alle normen is voldaan, is het goed. ‘Als je de governancecode zo concreet maakt, krijg je domme bestuurders, ticking the box.’ Het is een illusie dat je met een dichtgetimmerde governancecode kunt voorkomen dat er iets misgaat, aldus Udink. Behalve domme bestuurders, krijg je er bovendien bange bestuurders van. ‘Een bestuurder die in het belang van de zorg handelt, kan nooit aansprakelijk zijn als er iets misgaat.’

Kamervragen voorkomen
Hij begrijpt wel waar de neiging tot dichttimmeren vandaan komt. ‘De minister wil af van het voorpaginanieuws, dat maar weer leidt tot Kamervragen. Het gaat immers om publieke budgetten. Marktwerking moest ervoor zorgen dat de kosten van de gezondheidszorg omlaag gingen. Maar zorgbestuurders waren geen ondernemers. En je kúnt ook niet ondernemen in een sector waar de overheid om de paar jaar de regels van het spel wijzigt. Zorg verlenen is geen normaal bedrijf. Welk bedrijf neemt nou bijvoorbeeld opdrachten aan onder de kostprijs?’

Berber Bast

chef redactie Zorgvisie
Bekijk profiel

Of registreer u om te kunnen reageren.