Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zwolle reduceert heropnames COPD

Redacteur Zorgvisie
Van de patiënten met COPD die in Zwolle in het ziekenhuis worden opgenomen, komt 7 tot 12 procent binnen een maand weer terug. Daar moet iets aan worden gedaan, vonden het Isala en Zorggroep Medrie. Samen met Proscoop en thuiszorgorganisaties in de regio is daarom een project gestart.
COPD-400.jpg

Landelijk gezien moet het aantal heropnames van astma- en COPD-patiënten met 25 procent worden teruggebracht. Dat doel stelde de Long Alliantie Nederland (LAN) in 2014. Veruit de meeste opnames binnen de groep komen van longaanvallen. De LAN startte daarom een project om een transmuraal zorgpad te ontwikkelen op verschillende locaties, waarvoor er zich meer ziekenhuizen aanmeldden dan er mee konden doen. Het Isala in Zwolle was een van die ziekenhuizen, maar het werd afgewezen. ‘We wilden niet wachten tot het LAN het actieprogramma landelijk uitrolde, dus is ervoor gekozen om in de regio Zwolle zelf een transmuraal project te starten’, zegt Sjoukje Kruisselbrink, projectleider vanuit Proscoop. ‘Wat veel mensen niet weten is dat het sterftecijfer na een longaanval hoger ligt dan het sterftecijfer na een hartaanval. Als iemand eenmaal een keer is opgenomen met een longaanval, is er vaak snel daarna een heropname. Zo’n 7 tot 12 procent van de patiënten wordt binnen dertig dagen weer opgenomen.’

Aantal patiënten met COPD
Uit een masterthesis van Justin Blom in 2015 over de opname van COPD-patiënten in de regio Zwolle blijkt het volgende: tussen mei 2014 en mei 2015 werden er 235 unieke patiënten met een longaanval opgenomen. In totaal waren er 350 opnames en 115 heropnames. Van deze patiënten stelt 38 procent dat hun heropname te voorkomen was geweest, bijvoorbeeld als ze langer in het ziekenhuis waren gehouden of beter waren geïnformeerd over de terugkeer naar het dagelijks leven. Het kan dus beter, stelden de betrokken partijen in de regio. Ze hebben zichzelf ten doel gesteld om het aantal heropnames dat binnen een maand plaatsvindt met 30 procent te verminderen. Na gesprekken met de betrokken partijen werd duidelijk waar de knelpunten zitten en wat eventuele oplossingen zijn.

Heropnames COPD terugbrengen
Een van die oplossingen zit in de terugkeer naar huis. ‘Wie in het ziekenhuis ligt, denkt dat het heel makkelijk is om thuis het dagelijks leven weer op te pakken. Maar in de praktijk valt dit vaak tegen. Het is iets anders om een rondje te lopen over de gang in het ziekenhuis, dan om thuis weer de trap op te moeten lopen, bijvoorbeeld’, legt Kruisselbrink uit. Daarom loopt er nu een pilot met een transmurale zorgbrug, waarbij er in de eerste week na het ontslag een wijkverpleegkundige meekijkt bij de patiënt thuis. Die bekijkt bijvoorbeeld of de patiënt de medicatie goed gebruikt en waar er nog knelpunten zitten. ‘Uiteindelijk willen we COPD-nazorgverpleegkundigen inzetten. Er zijn acht wijkverpleegkundigen die zich hiervoor aan hebben gemeld, zij lopen tijdens de pilot mee met eerstelijns longverpleegkundigen en kijken bij tien patiënten mee. Zo kunnen ze zelf beoordelen wat er nodig is om thuis zorg te leveren aan deze patiënten en welke extra opleiding ze daarvoor nodig hebben.’ De pilot loopt nog tot eind september. Volgens projectleider Kruisselbrink kost het project niet veel extra geld, omdat de reguliere zorg die al bestaat enkel anders wordt ingezet. Wat het oplevert, moet blijken uit de daling van het aantal heropnames. ‘Wat ik belangrijk vindt is dat de twee verschillende werelden, en dat waren de ziekenhuiszorg en thuiszorg echt, meer aansluiting vinden. Ik merk dat dit al beter gaat, dat de wijkpleegkundigen en afdelingsverpleegkundigen elkaar bijvoorbeeld even mailen om te overleggen. De professionals hebben zoveel kennis. Die moet je samenbrengen, zodat ze gezamenlijk oplossingen kunnen bedenken.’

Dossier ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. Lees meer

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.