Het begint met een betrokken zorgverlener

Voor Marlies Schijven, chirurg bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, was het al jaren een groeiend probleem. Steeds vaker kwamen haar – vooral oudere – patiënten niet opdagen bij het spreekuur. Ze begreep het wel; ouderen hebben er immers vaak moeite mee om zelfstandig de weg te vinden en om zelf vervoer te regelen, maar lastig was het wel. Bovendien zijn de uren van een chirurg duur, voor het ziekenhuis, voor de samenleving als geheel en daarmee uiteindelijk ook voor de patiënt. 

De oplossing die Marlies Schijven voor dit probleem vond, is interessant, omdat het een combinatie is van sociale en technische innovatie. Dankzij de nieuwe Hospitality App kunnen oudere patiënten tegenwoordig niet alleen op eenvoudige wijze hun afspraken bijhouden en een taxi regelen, maar ook worden ze in het ziekenhuis begeleid door een medisch student: de ‘hospitality host’. Deze student vangt de patiënt op, brengt hem of haar naar de spreekkamer en is indien gewenst bij het gesprek. In een tijd dat een goede communicatie van arts naar patiënt steeds meer op waarde wordt geschat, is dit een onmiskenbare stap in de juiste richting.

Zoals zo vaak, biedt ook hier techniek een helpende hand. Er zijn experimenten gaande met een apparaatje ter grootte van een mobiele telefoon dat je aan je riem kunt bevestigen of in je broekzak kunt steken. Via gps ben je op die manier altijd traceerbaar. Vader én dochter zijn dankzij die oplossing zekerder van hun zaak.

Koppeling met het EPD
De ontwikkeling van de Hospitality App was lastiger dan gedacht. Ik zal u niet vermoeien met de technische details, maar de betrokkenheid van verschillende partijen, de koppeling met het EPD en – uiteraard! – de borging van de patiëntveiligheid stelden de makers voor de nodige uitdagingen. Maar uiteindelijk kwam de app er dan toch, en het blijkt een groot succes. Het aantal gebruikers neemt toe, en het resultaat is wat Marlies Schijven beoogde: minder no-shows, en daarmee een besparing op de kosten van de gezondheidszorg. En misschien nog belangrijker: de patiënten zijn tevreden, omdat zij beter worden begeleid.

De Hospitality App is, zoals veel vernieuwingen, het resultaat van een intensieve samenwerking. Aan de basis stond natuurlijk Marlies Schijven zelf, een betrokken zorgverlener, die met haar eenduidige visie, haar kennis van de praktijk, haar zicht op de mogelijke knelpunten en haar positie als boegbeeld in het ziekenhuis deze oplossing mogelijk maakte. Een oplossing die haar en haar collega’s in staat stelt hun werk effectiever en daardoor met meer plezier te doen.

Vodafone draagt een steentje bij
Maar ik ben er trots op dat ook Vodafone een steentje heeft bijgedragen aan de realisatie van de Hospitality App. De technische ontwikkeling werd mogelijk gemaakt door Mobiles for Good, een initiatief van Vodafone dat innovatieve producten ontwikkelt die een betere zorg mogelijk maken. De lijst met boeiende nieuwe toepassingen die dankzij Mobiles for Good het licht zagen, is bijna eindeloos: van een game die helpt ernstige trauma’s te verwerken, via Mobile for Mothers, een applicatie die de baby- en moedersterfte in India terugdringt, tot diverse toepassingen die je helpen je huid beter te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van ultraviolette straling als je in de zomer in de zon ligt te bakken op het strand.

Allemaal vernieuwingen die bijdragen aan een betere zorg. Dankzij de technici die het praktisch mogelijk maken, en die als medewerker van Vodafone mijn collega’s zijn. Maar vooral dankzij betrokken zorgverleners als Marlies Schijven, bij wie het tenslotte allemaal begint. In de zorg kunnen we niet zonder mensen als Marlies, die zich bij de passie voor hun werk laten leiden door de mogelijkheden van technologische innovatie.

Martijn van Lieshout
Marketing Manager Vodafone