Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink: ‘Corrigeren specialisten juridisch onmogelijk’

Mark van Dorresteijn
“Hoewel het indruist tegen het rechtvaardigheidsgevoel, blijkt het onmogelijk om overschrijdingen van het budget door medisch specialisten in 2008 en 2009 te corrigeren.” Dat stelt minister Klink van VWS in een brief aan de Tweede Kamer.

“Het moet mij van het hart dat ik zeer onaangenaam verrast was door de gebleken overschrijding”, meent de minister. “Ik had graag gezien dat de betrokkenen zelf ook kritisch naar de overschrijdingen zouden kijken en een gebaar zouden maken. Tot mijn onvrede is dit niet gebeurd.” Klink laat verder weten dat hij in 2010 sterk gaat inzetten om de overschrijdingen bij de medisch specialisten te corrigeren.

Correctie onmogelijk

Het corrigeren van de artsen wordt onmogelijk gemaakt omdat voor hen geen budgetsystematiek geldt. In zorginstellingen is dit bijvoorbeeld wel het geval. Ook zijn er geen afspraken gemaakt over de correctie van eventuele overschrijdingen. Het rechtszekerheidsbeginsel voorkomt op deze manier dat de specialisten met terugwerkende kracht worden gecorrigeerd.

Rechtszekerheidsbeginsel

Beide maatregelen gaan niet op voor de artsen. Door het rechtszekerheidsbeginsel zijn in rekening gebrachte tarieven juridisch niet te wijzigen. Zorgaanbieders mogen er namelijk vanuit gaan dat de geldende tarieven juist waren. Zij hebben op basis daarvan ondernemersbeslissingen genomen. Een uitzondering doet zich voor wanneer voorzienbaar was dat de tarieven aan wijzigingen onderworpen zouden kunnen worden.

Juridische aspecten

Het terughalen wordt met name door juridische aspecten onmogelijk gemaakt. In de brief meldt Klink dat er twee denkbare vormen zijn om achteraf te corrigeren door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Beide zijn in strijd met het rechtszekerheidsbeginsel. Daarnaast zijn er bezwaren van administratieve- en uitvoeringstechnische aard.

Achteraf corrigeren

In de eerste plaats kan de NZa met terugwerkende kracht een tarief vaststellen, ook wel ‘formele terugwerkende kracht’ genoemd. De ingangsdatum van het nieuwe tarief komt dan in het verleden te liggen. Zodoende blijken de in rekening gebrachte tarieven alsnog onjuist en dient er correctie plaats te vinden. Een tweede mogelijkheid is om de correctie mee te laten tellen voor tarieven in de toekomst, de ‘materiële terugwerkende kracht’. Nieuwe tarieven krijgen dan een korting of opslag ter correctie van een eerdere periode. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

NZa verhoogt korting medisch specialisten

Medisch specialisten dagen Klink voor de rechter

‘Medisch specialisten ongelijk beloond’

CPB: Klink rekent zich rijk

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.