Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Veel te weinig plastisch chirurgen opgeleid’

Academische ziekenhuizen halen in grote getale plastisch chirurgen uit het buitenland naar Nederland. Dat komt vooral doordat ziekenhuizen nauwelijks aan plastische chirurgen uit Nederland kunnen komen, stelt Mathijssen in het dagblad.

Academische ziekenhuizen halen in grote getale plastisch chirurgen uit het buitenland naar Nederland. Dat komt vooral doordat ziekenhuizen nauwelijks aan plastische chirurgen uit Nederland kunnen komen, stelt Mathijssen in het dagblad.

Zeven opleidingsplaatsen

Zowel in 2009 als 2010 kunnen in Nederlandse ziekenhuizen zeven aankomend plastisch chirurgen een opleiding volgen. Volgens Mathijssen is de halvering mede een gevolg van een verkeerd beeld over haar beroepsgroep. “Veel mensen denken dat wij alleen maar aan mooimakerij doen. Wij besteden echter maar 14 procent van onze tijd aan esthetiek. Zelfs dan is er meestal sprake van een noodzakelijke ingreep. Denk bijvoorbeeld aan een buikwandcorrectie nadat iemand veel is afgevallen.”

Capaciteitsorgaan

Het ministerie van VWS zegt zich te baseren op het Capaciteitsorgaan. Het orgaan meent dat er voldoende plastisch chirurgen op de markt komen. Volgens hen was er in 2008 een uitschieter van 23 plaatsen. Die moeten nu gecorrigeerd worden. Het VWS beroept zich verder op de wachtlijsten zoals die op kiesbeter.nl staan. “De wachtlijsten liggen bij een kwart van de ziekenhuizen boven de zeven weken. Dan zijn er nog genoeg ziekenhuizen over”, zegt Joris Meegdes, senioradviseur van het Capaciteitsorgaan, in het dagblad.

Verhoging plaatsen

Het Capaciteitsorgaan heeft VWS inmiddels aangeraden het aantal plaatsen te verhogen naar negen, maar zegt dat het ministerie dit weigert. VWS beweert echter van niets te weten. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Oratie: plastische chirurgie wordt bedreigd
Bergman pleit voor keurmerk plastische chirurgie
Waarschuwing en berisping plastisch chirurg

130701

Eén reactie

  • no-profile-image

    Robert Boonen

    Als ze stoppen met commerciele esthetische chirurgie en zich weer eens druk maken over de reconstuctieve chirurgie, waarvoor ze uiteindelijk worden opgeleid met de centen van de belastingbetaler, dan zijn er opeens weer genoeg.

Of registreer u om te kunnen reageren.