Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Verpleegkundigen vaker in gewetensnood

Verpleegkundigen en verzorgenden krijgen steeds vaker te maken met dilemma’s in hun werk. Ze komen klem te zitten tussen hun eigen opvattingen over de kwaliteit van het werk en de druk van de omgeving.
Verpleegkundigen vaker in gewetensnood

Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ) in een signalement dat gisteren is aangeboden aan directeur-generaal Paul Huijts van het ministerie van Volksgezondheid.
“Verpleegkundigen voelen zich belemmerd bij het geven van zorg en dat leidt ook tot gewetensnood,” aldus RVZ-voorzitter Rien Meijerink.

Indiceren van zorg

De raad constateert problemen door steeds meer administratieve eisen, personeelstekorten, een andere relatie met artsen en familie van patiënten en problemen rond het indiceren van zorg.

Conflicten aangaan

De RVZ vindt dat verpleegkundigen vaker aan de bel moeten trekken wanneer de kwaliteit van de zorg in de verdrukking komt. Beroepsvereniging V&VN is het daar mee eens. “Verpleegkundigen moeten zich sterk maken om conflicten aan te gaan. Leidinggevenden moeten ervoor zorgen dat binnen een instelling een cultuur aanwezig is waarin het normaal is om zaken aan te kaarten,” aldus V&VN-woordvoerder Francis Bolle. (Zorgvisie - Eric Bassant)

Lees ook:

Bijna helft verpleegkundigen betaalt eigen scholing
Verpleegkundigen ontevreden over werkvloer
Verpleegkundigen willen niet als zzp'er werken

Of registreer u om te kunnen reageren.