Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Artsen mogen niet flirten met patiënten op Facebook

Sociale netwerken zoals Facebook zetten in sommige gevallen de arts/patiëntrelatie op scherp. De Engelse Medical Defence Union (MDU) heeft artsen gewaarschuwd niet in te gaan op flirtende patiënten.
Artsen mogen niet flirten met patiënten op Facebook

Voorbeelden van artsen die sociale netwerken gebruiken en daar vertrouwelijke gegevens lekten waren al bekend, maar het gevaar van patiënten die artsen benaderen was nog niet aan het licht gekomen. De MDU noemt het ‘compleet ongepast’ om daar als arts op in te gaan. Dr Emma Cuzner, juridisch adviseur bij de MDU, stelt: “Sommige artsen hebben het gevoel te moeten reageren om niet bot over te komen. Maar dit is niet de professionele manier van communiceren, en valt buiten de arts/patiëntrelatie.”

Security- en privacysetting

Een arts kreeg, nadat ze een verzoek van een patiënt om wat te gaan drinken afwees, een bos van haar favoriete bloemen opgestuurd en berichtjes via Facebook. De MDU wijst in dat soort gevallen op de security- en privacysettings op dat soort sites.

Relatie formeel houden

Cuzner informeert haar leden de relatie met patiënten formeel te houden. Artsen die dat niet doen zouden wel eens een onderzoek aan hun broek kunnen krijgen. (ICTzorg)

Lees ook:

Bestuur machteloos tegen kussende internist
Tuchtcollege schorst cardioloog voorwaardelijk

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.