Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Vakbond pleit voor minimumtarief Wmo

Vakbond Abvakabo FNV wil een landelijk minimumtarief voor de thuiszorg. De vakbond vreest een steeds grotere verschraling van de zorg en een toekomstige uitstroom van medewerkers.

“Het tarief is zeker twee tot vier euro te laag”, meldt Charley Ramdas, bestuurder bij Abvakabo FNV. “Zo houden gemeenten geld over aan de Wmo. Het budget voor de thuiszorg is niet geoormerkt en niemand weet nog waar dat overschot blijft. Tegelijkertijd zien we nu al de verschraling van de thuiszorg.”

Kostprijs

Ramdas wil een campagne voeren om te laten zien dat de huidige situatie in de toekomst veel schrijnender wordt. Met de thuiszorgorganisaties en hun medewerkers zou de vakbond een gemeenschappelijk belang dienen en zo tegenwicht kunnen bieden aan gemeenten die onder de kostprijs aanbesteden. De kostprijs, zoals in december 2008 berekend door PricewaterhouseCoopers, moet het minimumtarief worden.

‘Markt stabiliseert’

Jetty Voermans, wethouder in de gemeente Zeevang en voormalig projectleider Wmo bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten, is niet voor een minimumtarief voor de thuiszorg. “Het aanbesteden is wettelijk vastgelegd en de instellingen schrijven in met door henzelf berekende tarieven. Dat is nu eenmaal de marktwerking. Het was een hele omslag, van de AWBZ naar de Wmo, maar ik zie wel dat de markt stabieler wordt. Als een thuiszorgorganisatie geld tekort komt, is dat naar mijn idee een managementprobleem.”

Omslag

Volgens Voermans bestond begin deze eeuw nog zeventig procent van de thuiszorg uit Huishoudelijke Hulp 1 (HH1) en dertig procent HH2. “In de afgelopen jaren is daar binnen de AWBZ een omslag in gekomen”, meldt Voermans, die zich baseert op ervaringsgegevens in de uitvoering van thuiszorg. “De verhouding tussen 1 en 2 was ten tijde van de overheveling van HH naar de Wmo omgedraaid. Zodoende is meer hoogwaardige huishoudelijke hulp geboden door hoger gekwalificeerd personeel. En dat is prijziger. Hoe heeft dat kunnen gebeuren?” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

VWS verdeelt miljoenen subsidie voor Wmo-verlies

Vivium eist loonoffer van thuiszorgmedewerkers

Wmo krijgt een zes als rapportcijfer

Luxe jaarverslag van thuiszorg wekt ergernis

4 REACTIES

  1. Hoe haalt mevrouw Voerman het in haar hoofd om te stellen dat de marktwerking in de zorg de markt stabieler heeft gemaakt? Er is nog nooit zoveel onrust geweest bij clienten en medewerkers. De ‘keuze’ tussen salarisverlaging en werkgarantie speelt ook in andere segmenten van de zorg een rol, bijvoorbeeld in de kraamzorg. Dat leidt dus alleen maar tot meer instabiliteit!

  2. Lees alle reacties
  3. Het is allemaal niet zo moeilijk. De overheid wil marktwerking. Als organisaties reeel zouden aanbesteden zou er niets aan de hand zijn voor de winnaars, maar door de onbekendheid met aanbestedingen en marktwerking loopt het helemaal mis. Als men tegen reeele prijzen zou aanbesteden zouden de verliezers echter wel failliet kunnen gaan en komt de positie van medewerkers en clienten in het gedrang. Dat is ook marktwerking; dure krachten, ‘onhandige’ clienten (b.v. in buitengebieden of daar waar er toevallig niet nog 6 in dezelfde straat wonen) vallen in ‘echte’ marktwerking simpelweg buiten de boot. marktwerking in deze vorm werkt voor grote delen van de zorg gewoon niet. Als men na alle debacles dat nu nog ziet… iets met oogkleppen, ego’s en politieke belangen dringt zich op.

  4. Waarom word er aan de positie van medewerkers hh-zorg binnen een intramurale instelling niet getrokken?
    Volgens mij omdat deze medewerkers zich buiten de machtspositie van gemeentes bevinden die als haantje de voorste zoveel mogelijk geld binnen proberen te halen.
    Geld wat voor zorg is bedoeld word naar eigen inzicht per gemeente verschillend besteed.
    De hh-medewerkers in de thuiszorg betalen een zwaar gelag.
    Slechtere arbeidsvoorwaarden inleveren van loon.
    WMO gedonder sinds 2006 leid alleen maar tot verliezers in de thuiszorg.
    Volgens mij is het bedrag wat gemeentes besteden om deze wet uit te gaan voeren gigantisch

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.