Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

RVZ: schaf numerus fixus over vijf jaar af

Mark van Dorresteijn
De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) adviseert de numerus fixus voor geneeskunde over vijf jaar op te heffen. De overheid houdt via de bekostiging van het aantal opleidingsplaatsen wel een dikke vinger in de pap over het aantal op te leiden artsen en specialisten.
RVZ: schaf numerus fixus over vijf jaar af

De groeiende zorgvraag maakt het volgens de RVZ noodzakelijk om meer artsen en medisch specialisten op te leiden. Daarnaast is er een tekort aan sommige soorten specialisten, zoals ouderengeneeskunde en artsen voor jeugd en gehandicaptenzorg.

Reguleren opleidingsplaatsen

Deze minder populaire vervolgopleidingen moet de overheid financieel stimuleren met onder meer lagere collegegelden. Een ongelimiteerde uitbreiding van het aantal artsen en specialisten vindt de RVZ onverstandig. Volledige opheffing van de numerus fixus leidt tot meer zorgvraag en hogere zorgkosten, terwijl toename van gezondheidswinst onzeker is. Daarom pleit de RVZ ervoor de numerus fixus over vijf jaar af te schaffen en het aantal artsen en medisch specialisten te reguleren door het aantal bekostigde opleidingsplaatsen te bepalen. Als universiteiten meer studenten willen opleiden, moeten ze de financiering zelf regelen. Universiteiten moeten vijf jaar de tijd krijgen om hun opleidingscapaciteit uit te breiden. In die tijd kunnen ze ook alternatieven ontwikkelen voor het nationale lotingssysteem.

Eindcijfers en motivatie

De RVZ stelt voor studenten te selecteren op basis van hun eindcijfers en motivatie. De RVZ vindt dat specialisten een te grote stempel drukken op het Capaciteitsorgaan. Weliswaar zijn ziekenhuizen en verzekeraars vertegenwoordigd in het bestuur, de specialisten hebben via de commissies en kamers van het orgaan een te grote invloed. Sommige wetenschappelijke verenigingen werken niet mee aan uitbreiding van het aantal opleidingsplaatsen om hun beroepsgroep te beschermen tegen werkloosheid. De RVZ vindt dat niet de beroepsgroep, maar de overheid het aantal specialisten moet bepalen. Positie, samenstelling en rol van het Capaciteitsorgaan moeten daarom worden heroverwogen. De raad is voorstander van een andere verdeling van de kosten van de medische vervolgopleidingen.

Toelatingsovereenkomst

Jaarlijks betaalt het Rijk één miljard euro. De RVZ pleit ervoor studenten “tot op zekere hoogte” te laten mee betalen aan hun eigen opleiding. Daar staat tegenover dat ziekenhuizen met specialisten de productie van aio’s zouden moeten uitbetalen. De RVZ vindt dat er meer alternatieven moeten komen voor artsen dan het toetreden tot maatschappen. Universiteiten zouden meer profielartsen moeten opleiden, zoals SEH-artsen en artsen verslavingszorg. Ook zouden anders opgeleide zorgprofessionals taken van specialisten moeten overnemen. De toegang tot maatschappen moet ook makkelijker. Nu is dat een zaak van de maatschappen zelf, maar de RVZ vindt dat ziekenhuisbesturen bevoegdheden moeten krijgen om maatschappen te dwingen om een nieuwe specialist aan te nemen. Dat moet worden geregeld worden in een nieuw model toelatingsovereenkomst. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Capaciteitsorgaan wil verruiming numerus fixus

Roland Berger wil af van numerus fixus

Meer personeelsnieuws op de themapagina

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Wij als NL moeten dat meer Europees aanpakken. Kijkend naar de behoefte in Europa & de Wereld moeten wij Academische studies op Europees & op Wereld-formaat afstemmen. Vindt uiteindelijk een Wereldwijde uitwisseling plaats van Talent, waar we Wereldwijd Kennis van kennis nemen. Universiteiten ga eens Wereldwijd om met Kennis !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.