Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

CBS: arbeidsproductie ouderenzorg is toegenomen

De arbeidsproductiviteit in de ouderenzorg is met een gemiddelde van 2,9 procent per jaar gegroeid tussen 2004 en 2007. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het rapport Gezondheid en zorg in cijfers 2009.
CBS: arbeidsproductie ouderenzorg is toegenomen

Een belangrijke reden voor de hogere arbeidsproductiviteit is het afgenomen ziekteverzuim in de ouderenzorg. Het ziekteverzuim is gemeten over een langere periode. Het verzuim in de verpleeg- en verzorgingshuizen is tussen 2001 en 2007 met 6,3 procent afgenomen. In de thuiszorg was de afname ruim tien procent. Daarnaast zijn in die periode meer uren besteed aan directe zorgverlening door een efficiëntere bedrijfsvoering.

Specialistisch en aanvullend

Een andere oorzaak van de toegenomen productiviteit is het feit dat cliënten almaar zwaardere vormen van zorg krijgen. Binnen de organisaties wordt steeds meer specialistische en aanvullende zorg geleverd. Het gaat dan bijvoorbeeld om zorg voor mensen met Korsakov of reuma. Dit zorgde in de onderzochte periode voor een toename van 3,4 procent aan zorgverlening per persoon. Cliënten van de thuiszorg kregen in die periode gemiddeld 5,6 procent meer zorgverlening, volgens het CBS. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Ouderenzorg verliest belastingvrijstelling
CBS: grote verliezen in de thuiszorg
Onderzoek: meerderheid tegen advies vettax

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

130701

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.