Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Stempassen van verstandelijk gehandicapten weggegooid’

Mark van Dorresteijn
De stempassen van verstandelijk gehandicapten worden voor het overgrote deel weggegooid. Dat blijkt uit onderzoek onder vijftig woongroepen door Max Paumen in Markant, maandblad voor de gehandicaptensector.
'Stempassen van verstandelijk gehandicapten weggegooid'

Stempassen komen massaal binnen, maar daadwerkelijk stemmen blijft uit. Slechts twaalf bewoners van de onderzochte groepen brachten hun stem uit tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, concludeert de onderzoeker. Paumen vreest dat tijdens de komende verkiezingen het grootste deel van de passen gewoon weggegooid zullen worden. “Stempassen worden verscheurd, versnipperd, in de prullenbak gegooid, soms in overleg met familie of curatoren, maar lang niet altijd.”

Reactie VGN

Gehandicaptenorganisatie VGN, uitgever van Markant, laat weten zich volledig te distantiëren van het onderzoek. “Aangezien er duizenden woongroepen voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland zijn, is dit onderzoek niet representatief te noemen”, laat woordvoerder Erma van Lamoen weten. “De onderzoeker heeft gekeken naar vier instellingen met in totaal vijftig woongroepen. Een woongroep bevat ongeveer zes tot tien cliënten. In totaal behartigen wij de belangen van 150.000 cliënten, dus reken maar uit.” Volgens Van Lamoen doen de instellingen allemaal zo goed mogelijk hun best. “Op dit moment heerst er nog verwarring omdat de wet sinds kort veranderd is. Wanneer een stempas verscheurd wordt, dan gaat dat in goed overleg met de vertegenwoordiger van de cliënt.”

Geestelijk gehandicapten naar de stembus

Het stemrecht voor mensen onder curatele werd in 2009, na uitspraak van de Hoge Raad, uitgebreid. Vanaf dan mogen mensen met een geestelijke beperking ook naar de stembus. Om problemen te voorkomen stelden het Platform VG en de gehandicaptenorganisatie VGN een handreiking op over de verkiezingen. Daarin staat dat cliënten in eerste instantie zelf mogen beslissen om wel of niet te gaan stemmen. Als de persoon niet in staat is om te stemmen, moet de instelling contact opnemen met de wettelijk vertegenwoordiger die samen met de cliënt een besluit neemt. Volgens Paumen handelen lang niet alle instellingen volgens deze handreiking. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

‘Zorginstellingen nemen gehandicapten niet serieus’

Klink denkt over meldpunt gehandicaptenzorg

Koningin gewezen op ‘dwangverhuizing’ gehandicapten

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Helaas werken de regels rondom stemmen niet erg mee om de enthousiaste verstandelijk beperkte mens te laten stemmen. Veel van deze mensen hebben hulp nodig van hun begeleider bij het invullen van het formulier. Helaas, de begeleider wordt resoluut geweigert, terwijl men wel mee mag met een lichamelijk beperkt persoon. Toch wel een beetje krom, want als lichamelijk beperkt mens kun je vaak wel gewoon een formulier begrijpen en invullen, terwijl de verstandelijk beperkte persoon daar net een klein beetje hulp bij nodig heeft. Gemiste kans!

  2. Lees alle reacties
  3. Zou de redactie van Zorgvisie zich willen aansluiten bij wat al jaren de gewoonte is, nl. de foute typering ‘geestelijk gehandicapten’ te vervangen door ‘verstandelijk gehandicapten’. Nog beter zou het zijn om te spreken van mensen met een verstandelijke beperking of mensen met een ontwikkelingsstoornis. Bedankt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.