Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Hoge werkdruk en weinig waardering zijn problemen in de zorg

Werkdruk is het grootste probleem binnen de zorg. Dit blijkt uit resultaten van de Barometer Zorg, die is opgezet door VKbanen en Newcom Research & Consultancy. Naast de hoge werkdruk schuilt veel ongenoegen in het gebrek aan waardering van de buitenwacht. Toch is het merendeel van het personeel ronduit trots op de zorg die hij of zij verleent.
Hoge werkdruk en weinig waardering zijn problemen in de zorg

Het bieden van goede kwaliteit geeft maar liefst 95 procent van de ondervraagde zorgverleners ‘energie en werkplezier’. Ruim tweederde van de ondervraagden is ook blij met de stimulans van collega’s die ze tijdens het werk ondervinden. Daarnaast vindt 55 procent dat ze de eigen ervaring, kennis en talenten volledig kunnen inzetten bij het werk.

Barometer Zorg

De Barometer Zorg is een online onderzoekspanel waaraan iedereen die in de zorg werkt, kan deelnemen. Aan deze meting hebben 378 zorgverleners meegedaan uit verschillende specialismen: ziekenhuiszorg/medisch specialistische zorg, gehandicaptenzorg, ouderenzorg en welzijnszorg. 85 procent van de respondenten is vrouw.

Werkdruk

De grootste spelbederver, vindt de beroepsgroep, is de werkdruk. Driekwart van de ondervraagden vindt die te hoog. Mensen hebben geen tijd meer voor een gesprek en moeten hun werk afraffelen. Men kan de patiënt niet de tijd geven die hij eigenlijk zou moeten krijgen. Hierdoor ontstaat het gevoel tekort te schieten.

Marktwerking

De werknemers zijn ervan overtuigd dat invoering van de marktwerking in de zorg de kwaliteit niet verbeterd heeft. De meeste ondervraagden geven aan dat deze nieuwe economische prikkel de zorg niet efficiënter heeft gemaakt. Het werk is niet verbeterd en de marktwerking gaat ten koste van de kwaliteit van de zorg. Bijna de helft vindt dat de zorg er juist op is achteruitgegaan.

Minister Klink

Een opmerkelijke uitkomst uit het onderzoek is het gebrek aan waardering van de buitenwacht, vooral van de media én minister Klink van Volksgezondheid. Volgens de ondervraagden tonen de media nauwelijks respect voor hun werk. 63 procent van de ondervraagden voelt geen of nauwelijks waardering van de minister. Gelukkig krijgt men wel lof van patiënten, familie, buren, kennissen en collega’s. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Ggz-medewerkers geven hun werk een voldoende

Zorgpersoneel positief tegenover 12-uursdiensten

Kort geding om werkdruk in ziekenhuizen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Hoe komt die werkdruk?
    Onzinnige vergaderingen, hoog ziekteverzuim waardoor collega’s dubbel zo hard moeten werken, verandering op verandering, geen goede logistieke planning. Goh, wat vreemd dat medewerkers niet tevreden zijn. Zorg goed voor je medewerkers. Geen chaos maar structuur. Niet elke jaar een nieuwe manager!!
    Dan komt het allemaal goed!

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.