Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Wetgeving voor verpleegkundige loopt achter op praktijk

Mark van Dorresteijn
De wetgeving voor verpleegkundig specialisten loopt achter de praktijk in de zorg aan. Dat zeggen Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) en de artsenorganisatie KNMG.
Wetgeving voor verpleegkundige loopt achter op praktijk

De beroepsverenigingen reageren hiermee op een artikel in het NRC Handelsblad over verpleegkundig specialisten die handelingen uitvoeren waarvoor zij nog geen wettelijke bevoegdheden hebben. In het artikel in het NRC wordt gesproken van ‘illegale praktijken in de gezondheidszorg’ en ‘zorgverleners als verpleegkundig specialisten en nurse practitioners plegen geregeld economische delicten door handelingen te verrichten waarvoor zij niet bevoegd zijn’.

Wettelijke bevoegdheden

V&VN erkent dat de verpleegkundig specialisten in de dagelijkse praktijk inderdaad al vooruit lopen op hun komende wettelijke bevoegdheden. V&VN-voorzitter Marian Kaljouw: “We betreuren het dan ook dat de uiteindelijke beslissing over de wetswijziging zo lang op zich heeft laten wachten en daarmee achter de alom bekende praktijk in instellingen aanloopt. Het gaat hier om hoog opgeleide, goed gekwalificeerde professionals, die al jaren in nauwe samenwerking met artsen hun eigen bijdrage aan de patiëntenzorg leveren.”

Artsentarief

Ook de KNMG dringt aan om de noodzakelijke wetswijziging door te voeren. “Nu is de situatie ontstaan dat de praktijk voorloopt op deze wet en vooral verpleegkundig specialisten voorbehouden handelingen verrichten terwijl de arts voorlopig nog formeel eindverantwoordelijk is”, aldus de KNMG. “Zodra wettelijk geborgd is dat verpleegkundig specialisten voorbehouden handelingen mogen verrichten en recepten mogen voorschrijven, dient hieraan een passend tarief gekoppeld te worden. Tot die tijd wordt formeel onder verantwoordelijkheid van een arts gewerkt, waarvoor het artsentarief geldt, hoewel dit niet strookt met de gegroeide praktijk. Dit is eens te meer reden om de wetswijziging snel in te voeren.”

Kosten en kwaliteit

Tweede Kamerlid Renske Leijten zegt geschokt te zijn door het grote aantal ongekwalificeerde handelingen in de zorg. “Dit is een vorm van fraude die de maatschappij heel veel geld kost. Specialisten laten zich betalen voor werk dat ze niet doen.” Hierdoor komt ook de kwaliteit onder druk te staan, stelt de SP’er. “Het werken met medicijnen is precies werk, het is gevaarlijk als deze worden toegediend door mensen die hiervoor niet de benodigde opleiding hebben. Doordat specialisten wel declareren wordt onterecht de suggestie gewekt dat er gewerkt wordt met gekwalificeerd personeel.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

UMCG start centrum voor professionele ontwikkeling verpleegkundige

‘Verpleegkundige moet over de ict gaan, niet de manager’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 REACTIES

  1. Renske Leijten respectievelijk de SP moeten niet zeuren en dingen roepen waar ze niets van af weten. Deze ontwikkeling is al lang gaande en gewenst. Mensen worden tot “illegale handelingen” gedwongen doordat de politiek voortdurend met detailkwesties bezig is en zich te weinig bezig houdt met wetgeving op de grote lijn. Kortom de politiek en dus zeker ook de SP lopen gewoon een beetje achter en moeten dus vooral naar zichzelf kijken.

  2. Lees alle reacties
  3. Het valt me altijd op , dat we met dit soort discussies komen op werkzaamheden van de Specialist ,die er voor betaald wordt, maar uitgevoerd wordt door o.a. Gespecialiseerde Verpleegkundigen. Mijn vraag is , wie wordt ervoor beloond/betaald ?
    De Gespecialiseerde Verpleegkundige zit in schaal 55 of 60 CAO Ziekenhuiswezen, maar de Med.Specialist heeft een Inkomen van op Jaarbasis Euro 350.000/500.000. in Den Lande. Vergelijkbaar met een Jaarsalaris van een Voorzitter v/d Raad van Bestuur van een Ziekenhuis of Hoogleraar.Een vraag aan de Politiek ; moet dat kunnen of moeten we er over in Debat gaan ?

  4. het is bekend dat de verpleegkundige meer geschoold wordt of is en de werkzaamheden van de specialist over nemen die eigenlijk bij de verpleegkundige thuis hoort hierdoor zou meer levens gered worden als de verpleegkundige deze bevoegdheid op zich nam. denk aan de specialist die er vaak niet is of te druk heeft niet aan die dingen meer toe komen de verpleegkundige kan uit komst bieden. zelf heb ik mee gemaakt dat een verpleegkundige beter is in handelingen dan de specialist meestal aan de verpleegkundige wordt over gelaten vindt ik een goede ontwikkeling binnen de zorg.

  5. bevoegdheden en bekwaamheden vallen onder de BIG wet, verpleegkundig specialisten huisartsen nemen medisch gedelegeerde taken van de huisarts over, en werken volgens speciaal voor dat doel ontwikkelde protocollen die in samenwerking met de artsen ontwikkelt zijn, en waaraan beide zowel de arts als de praktijkverpleegkundige zich conformeren, binnen dit protocol kan de praktijkverpleegkundige zelfstandig handelen. Aangetekend hierbij het feit dat deze verplkundigen. Ggeschoold zijn voor dat deeltje medische zorg dat ze overnemen van de huisartsen.En juist daardoor veel expertise hebben op dat deel van hun specifieke vakgebied wat ze onder zich hebben..

  6. wat een grote woorden uit de onderbuik van Renske: fraude/ kwaliteit ongekwalificeerde handelingen. Uit haar reactie blijkt wel dat haar reactie voor de buhne is ipv inhoudelijk onderlegd. Het toedienen van medicatie is al een vpk vaardigheid. Bij vpk specialisten gaat het om (onder voorwaarden) voorschrijven e.d. Ik hoop niet dat zij de woordvoerder is van de SP op het gebied van ghz.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.