Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Betrek verpleegkundigen persoonlijk bij patiënten’

Mark van Dorresteijn
Iedere verpleegkundige zou persoonlijk betrokken moeten zijn bij een of meer patiënten. Dat stelt Mirjam Houtlosser, verpleegkundige en docent ethiek in het Leids Universitair Medisch Centrum, in haar proefschrift, waarop ze 30 juni in Leiden promoveert.
‘Betrek verpleegkundigen persoonlijk bij patiënten’

In het proefschrift laat Houtlosser zien hoe het gangbare teamdenken verhindert dat verpleegkundigen optreden als echte belangenbehartigers van patiënten, terwijl zij dit wel willen.

Meer aandacht voor relatie met de patiënt

Verpleegkundigen laten de technische aspecten van hun beroep en de instellingsregels vaak zwaarder wegen dan de menselijke kant. Daardoor krijgt de patiënt geen optimale zorg. Er zou meer aandacht moeten zijn voor de relatie met de patiënt en diens zorgbehoefte. De beste manier om dat te bereiken is het persoonlijk verantwoordelijk maken van een verpleegkundige voor een of meer patiënten. Houtlosser: “Deze persoonlijke verantwoordelijkheid is geen kwestie van persoonlijke stijl of voorkeur, het vormt de kern van het beroep van verpleegkundige.”

Eigen rol, domein en ethiek

De promovendus komt tot de conclusie dat juist het verbinden van een eigen rol, een eigen domein en een eigen ethiek de verpleegkundige kunnen helpen bij het verlenen van goede zorg. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Wetgeving voor verpleegkundige loopt achter op praktijk

UMCG start centrum voor professionele ontwikkeling verpleegkundigen

Verpleegkundigen hebben last van kwaliteitsindicatoren

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Ik vind dat altijd zo’n zwak excuus! We hebben geen tijd. Juist als verpleegkunde ben je verantwoordelijk om persoonlijk betrokken te zijn bij de patiënten. Het is mijn inziens zo dat we alleen de verkeerde prioriteiten stellen. Het is vaak belangrijker om je taken afgerond te hebben, dan om aandacht te bestenden aan de patiënt. Het is gewoon praktisch uitvoerbaar!

  2. Lees alle reacties
  3. leuk verzonnen,maar als er geen tijd is kan je niet persoonlijk bezig zijn. de patienten moeten gewassen gevoed en verzorgd worden en daarnaast moeten er medicijnen en infusen e.d gegeven worden. wanneer tijd voor persoonlijke zorg en verantwoordelijkheid? theoretisch mooi, praktisch momenteel niet uitvoerbaar.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.