Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Kiwa Prismant: ‘Zorgenquête Menzis geeft verkeerd beeld’

Het percentage werknemers dat overweegt de zorg te verlaten ligt niet op vijftig procent maar op twee procent. Dat meldt kennisinstituut Kiwa Prismant in reactie op de resultaten van de ‘Nationale Zorgenquête’ van Menzis. De zorgverzekeraar meldde op 18 mei dat de helft van de zorgmedewerkers overweegt de zorg te verlaten.
Kiwa Prismant: ‘Zorgenquête Menzis geeft verkeerd beeld’

Het werknemersonderzoek dat Kiwa Prismant in 2009 onder ruim 12.000 werknemers in de zorg heeft gehouden, laat zien dat 10,4 procent van de werknemers op zoek was naar een andere baan. Van deze mensen was bijna een vijfde op zoek naar een baan buiten de zorgsector, terwijl 77 procent op zoek was naar een baan binnen de zorg. Dit betekent dat in 2009 in totaal twee procent van de zorgwerknemers op zoek was naar een baan buiten de zorg. Verloopcijfers laten zien dat het werkelijke verloop in de zorgsector in 2008 varieert (per branche) tussen de drie en zes procent, op basis van PGGM-gegevens. Het betreft hier het percentage mensen dat daadwerkelijk de sector verlaat.

Schrijnend

In haar persbericht schrijft Kiwa Prismant: “Het beeld is dus lang niet zo schrijnend als wordt voorgehouden. Dat betekent niet dat we achterover kunnen gaan leunen: er zijn ook zaken die verbeterd kunnen worden zodat werken in de zorg nog aantrekkelijker wordt. En als vijftig procent van de werknemers in de zorg wel eens nadenkt over een baan buiten de zorg, moet dat wel als een belangrijk signaal gezien worden. Maar er zit nog heel veel ruimte tussen ‘er wel eens over nadenken' en daadwerkelijk de zorg de rug toekeren.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Roger van Boxtel over werken in de zorg
'Zorgpersoneel niet positief over de toekomst'
Zorg kan makkelijker aan personeel komen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.Eén reactie

  • no-profile-image

    Evi

    We willen de zorg helemaal niet uit, we willen betere zorg kunnen leveren AAN DE PATIËNTEN en een beter salaris en geen chantages meer. En besturen die besturen en niet de pot leeg graaien! Dat willen we!

Of registreer u om te kunnen reageren.