Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

VNG: ‘Betaalde krachten in de Wmo zijn lang niet altijd nodig’

Directeur Sandra Korthuis van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) schrijft in een persverklaring dat met de nieuwe benadering van de Wmo het welzijnswerk niet altijd door betaalde krachten uitgevoerd hoeft te worden.

Korthuis schrijft over het welzijnswerk in de Wmo: “Betaalde krachten zijn lang niet altijd nodig. En als die wel nodig zijn, hoeven dat lang niet altijd hbo-opgeleide mensen te zijn. Mbo voldoet uitstekend, zeker in combinatie met een portie levenservaring.” Korthuis erkent dat hbo'ers nodig zijn om bij ingewikkelde situaties te interveniëren. “Maar als het goed is, zijn dat uitzonderingssituaties.”

Duwtje in de rug

Volgens de VNG gaat het bij de Wmo om individueel maatwerk in plaats van om algemene, verzekerde rechten. De vraag 'Wat kan cliënt zelf, of samen met familie, wijkbewoners of vrijwilligers?' komt daarbij nadrukkelijk aan de orde. Het is het resultaat dat telt, aldus de VNG. Korthuis: “Vaak is een duwtje in de rug voldoende om iemand over een ‘dood punt’ heen te helpen en zelf actie te laten ondernemen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

CG-raad bezorgd over uitspraken VNG
VNG: 'Wmo korting blijft onaanvaardbaar
Bussemaker: 'We kwamen veel te weinig aan welzijn toe'

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

9 reacties

 • no-profile-image

  Felix

  Ik ben het met Korthuis eens, er valt heel wat overhead- en personeelskosten te besparen. Een HBO opgeleide specialist hoeft absoluut niet sterker in het Wmo veld te functioneren als een mbo opgeleide generalist. Een goede uitvoer van de Wmo vereist immers niet uitsluitend specialistme maar vooral hoger generalistme met veel pragmatisch oplossingsvermogen.

 • no-profile-image

  Marisol

  Ja ga zo door en dan hebben we geen enkele betaalde kracht meer nodig.Maar lekker goedkope mantelzorgers en anders noem je ze vrijwilligers in de zorg of op welke werkplek dan ook.....goedkoper kan je de WMO niet maken.

 • no-profile-image

  martine

  bij de vng werken allemaal mensen die neits van het zorgveld afweten behalve dan op papier, wat doet ze zelf aan vrijwilligers werk en hoe geemancipeerd is Sandra?

 • no-profile-image

  Anne-Wil

  En vrouwen moesten toch meer gaan participeren in de arbeidsmarkt. Daarom mmoeten ze het allemaal maar vrijwillig gaan doen. Gaat Sandra haar werk ook vrijwillig doen? Dan is er weer meer geld beschikbaar om mensen in de zorg iets beter te betalen.

 • no-profile-image

  Hansje

  Punt 1: wat wordt er hier onder welzijn verstaan?
  Punt 2: hoe meet je levenservaring? Iemand van 25 kan meer in zijn/haar mars hebben wat dat betreft, dan iemand van 45.
  punt 3:ik neem aan dat Sandra Korthuis zelf een academische opleiding heeft, maar duidelijk is dat ze het kontakt met de werkvloer totaal mist. Maar waarschijnlijk zal haar persverklaring iets uitgebreider zijn dan deze tekst.
  punt 4: ik ben een duidelijk overbelaste mantelzorger. Maar dat kom niet alleen door de zorgvragers in mijn omgeving. Maar meer door alle instellingen (WMO,UWV,GGZ,Thuiszorg,RIBW,dagbestedingsprojekten)die marktkomform moeten werken en dan allemaal zo veel mogelijk hun eigen belangen behartigen en niet naar het belang van de centraalstaande kliënt kijken. En dan heb ik het nog niet over de bureaucratie daar omheen.
  Ik kan zo nog wel even doorgaan.
  Sandra Korthuis: ga eens een weekje incognito meewerken bij bv. een indikatiesteller van de WMO. Daar leert u vast veel van. En doe daar dan wat mee.

 • no-profile-image

  Sjanien

  Over welke welzijnswerkers hebben we het, want welzijn is een breed begrip. De opdracht in het sociaal cultureel werk is buurtbewoners te activeren en dat vraagt toch om een HBO niveau.

 • no-profile-image

  Janna

  Niet het opleidingsniveau maar het aantal welzijnswerkers is te hoog. Het 'duwtje in de rug' dat voldoende is om iemand over een ‘dood punt’ heen te helpen en 'zelf actie te laten ondernemen' vraagt om een goed gesprek. En daar heb je meer kennis en vaardigheden voor nodig dan wat levenservaring.

 • no-profile-image

  Pim

  Tja, zouden ze nu echt bij de VNG denken dat er massaal hoog betaalde werknemers ingezet worden in de zorg? Ik vraag me soms af in welke wereld al die beleidsmakers soms leven......
  (misschien dat daar een stukje salaris af kan?)

 • no-profile-image

  W.F.Willems

  Kijk Prigge,betaalde hulpverlening is net rubber, je kunt het net zo ver uitrekken als je wilt bv RIAGG in Marokko en over een paar jaar is iedereen volgens MEE debiel.

Of registreer u om te kunnen reageren.