Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Arts wordt niet belemmerd door hoofddoek’

Artsen worden door het dragen van een hoofddoek op geen enkele wijze beïnvloed tijdens het medisch handelen. Dat stelt het Centraal tuchtcollege voor de gezondheidszorg (CTG), zo meldt Mednet.
‘Arts wordt niet belemmerd door hoofddoek’

Het college behandelde in hoger beroep een klacht van een patiënt, die vindt dat artsen geen hoofddoek behoren te dragen omdat het hun neutrale uitstraling aantast. Zij had zich enige tijd terug met rugklachten gemeld bij een hoofddoekdragende arts. De patiënt verzocht de hoofddoek af te doen alvorens haar medische klacht te boordelen. De arts weigerde en stelde dat de patiënt de hoofddoek kon accepteren of op zoek moest gaan naar een andere behandelaar.

Ongegrond

Het Regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg (RTG) stelde in eerste instantie vast dat artsen geen rekening behoeven te houden met voorkeuren van patiënten, behalve wanneer het de sekse betreft. Daarom verklaarde het RTG de klacht van de patiënt ongegrond. In hoger beroep besloot nu ook het CTG dat een hoofddoek een arts op geen enkele wijze hindert. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees meer:

Utrechtse huisarts niet vervolgd om ‘boerkaverbod’
‘Arts mag vragen om boerka af te zetten’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Gerelateerde tags

4 reacties

 • no-profile-image

  Tugba Genc

  Wat een onzin. Bepaald het dragen van een hoofddoek nou je kwaliteiten? Daar gaat het toch om? In de operatiekamers dragen ze het ook?? Ophouden met die discriminatie.

 • no-profile-image

  lidy van lankeren

  Het is dus geen burka, begrijp ik uit het vertelde. Artsen dragen vaak operatiekleding. Daar zit dan zo'n mutsje bij. In verband met hygiëne worden de haren weggestoken in zo'n mutsje. Het is jammer dat de artsen die in gewone kleding klanten willen ontvangen nu eigenlijk de dupe worden van geloofsuitingen. Ik mag hopen dat deze arts direct een paar namen heeft meegegeven van collegae die wel Nederlandse norm hanteren?

 • no-profile-image

  lidy van lankeren

  Het is dus geen burka, begrijp ik uit het vertelde. Artsen dragen vaak operatiekleding. Daar zit dan zo'n mutsje bij. In verband met hygiëne worden de haren weggestoken in zo'n mutsje. Het is jammer dat de artsen die in gewone kleding klanten willen ontvangen nu eigenlijk de dupe worden van geloofsuitingen. Ik mag hopen dat deze arts direct een paar namen heeft meegegeven van collegae die wel Nederlandse norm hanteren?

 • no-profile-image

  MONIQUE

  Ik moet er niet aan denken dat zo een arts mij behandelen moet!!je hebt als dokter een voorbeeldfunctie, en ik vind NIET dat daar een hoofddoek bij hoort!!als ze hem thuisdraagd, moet ze dat zelf weten maar niet in het ziekenhuis!!

Of registreer u om te kunnen reageren.