Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Verslechtering cao VVT leidt tot leegloop’

Ruim veertig procent van de werknemers in de verpleging, verzorging en thuiszorg neemt zich voor ander werk te zoeken als de arbeidsvoorwaarden in die sector achteruit gaan. Dat blijkt uit een poll van Abvakabo FNV.
‘Verslechtering cao VVT leidt tot leegloop’

Van de 674 mensen die stemden, stelt slechts 15 procent het werken in de zorg trouw te blijven. Een groot percentage overweegt een andere baan te zoeken (41 procent) en 43 procent raadt anderen af in de zorg te blijven werken.

Verontrustend

Een verontrustend signaal, vindt Abvakabo FNV. “Uiteraard is zo'n poll niet helemaal representatief, maar deze uitkomst hadden we niet verwacht”, zegt cao-onderhandelaar Wim van der Hoorn van de vakbond. “Het geeft toch aan dat de rek eruit is bij de werknemers. Om leegloop te voorkomen, moeten er gewoon goede afspraken gemaakt worden.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Partijen willen overleg cao VVT hervatten
Ultimatum vakbonden cao VVT is verlopent

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Gerelateerde tags

7 reacties

 • no-profile-image

  Wim

  Beste wetje,

  Werkers in de zorg zijn zeker géén klagers! Jij werkt zelf zeker niet in de zorg of je hoeft van je inkomen geen gezin te onderhouden. Natuurlijk kun je het werk heel leuk maken en er heel veel voldoening uit halen maar een goede CAO is toch ook van wezenlijk belang. Ik hoop dan ook van harte dat werkgevers dit ook in gaan zien want we krijgen in de toekomst anders echt niet meer voldoende mensen die in de zorg willen werken.

 • no-profile-image

  wetje

  Wat een klaagcultuur in de verpleging, los problemen op dmv goede ideeen en maak het werken in de zorg leuk voor jezelf en je team. Dan komen de jonge mensen vanzelf.

 • no-profile-image

  martine

  Heb zelf jaren in de zorg gewerkt en raad nu iedereen aan om een ander vak te kiezen.
  Het vak op zich was mooi maar wordt verpest door slechte cao s en ik herken waar eric in deze al voor waarschuwde, je krijgt alleen nog hypotheekslaven en andere slaven die in de zorg werken.
  De spirit is er uit bezuinigd.

 • no-profile-image

  carolien

  Eric, ik ben het niet met je eens..
  Juist door alle administratie
  laat ik vaak voor wat het is en
  werk zoals het voorheen zo normaal was..zorg in 1 pakket..
  Ik ga pas uit de zorg als
  ik meer dagen moet komen opdraven voor dezelfde uren die ik nu in 1 dienst werk..
  Of niet meer te combineren valt met werk van partner..
  Zorgsector heeft dan altijd keus gehad qua personeel;
  dat is nu wel aan opraken..
  Behalve via uitzendbureaus dan..dan
  kom je niet meer terug waar
  het beroerd werken is ...

 • no-profile-image

  Suze van der laan

  Waar ik bang voor ben is, dat de winst die vanuit de cao komt het gaat winnen van de zorgen, want daar staan wij toch voor, en dat wij weer zullen slikken en voor het zorgen kieze.Maar de toekomst,de nieuwe aanwas zal er niet komen op deze manier.

 • no-profile-image

  Eric Peters

  Natuurlijk lopen de mensen niet weg uit de zorg, alleen al de economische situatie laat dat niet toe. Wat ik echter minstens zo gevaarlijk vind als leegloop, is de frustratie. Mensen raken gefrustreerd, gaan met tegenzin hun werk doen. Dat heeft consequenties voor de kwaliteit van de zorg; de plek waar de frustratie tot uiting komt is de werkvloer. Ik vrees dat misstanden kunnen toenemen. Hakken gaan in het zand voor vernieuwingen. Burn-out neemt toe, kortom: de poll geeft een gevaarlijk signaal af waar iets mee gedaan moet worden!!

 • no-profile-image

  Carolien

  Dus; blijf AF van de al gemaakte
  afspraken over werktijden..
  GEEN gebroken diensten of
  meer dagen met minder uren per dag..
  Dit trekken veel moeders niet;
  juist DIT is de groep die
  meest gemotiveerd is om
  te werken qua combi met gezin..

Of registreer u om te kunnen reageren.