Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Beschikbaarheid verloskundige zorg verschilt per regio

Het aanbod van eerstelijns verloskundige zorg in Nederland verschilt sterk per regio. Dat blijkt uit de Vraag Aanbod Analyse Monitor (VAAM), die het aanbod van eerstelijnszorg in de regio’s in beeld brengt. “Verloskundige zorg is ook acute zorg. Het is belangrijk dat voldoende verloskundigen in de buurt beschikbaar zijn”, aldus professor Dinny de Bakker van onderzoeksinstituut Nivel.
Beschikbaarheid verloskundige zorg verschilt per regio

Voor verloskundige zorg in Vlaardingen zijn naar schatting 175 zwangere vrouwen aangewezen op één eerstelijns verloskundige, in Huizen zijn dat er 55. Binnen Nederland bestaat een grote variatie in het aanbod aan verloskundige zorg, blijkt uit de vernieuwde versie van de Vraag Aanbod Analyse Monitor (VAAM). Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) presenteren de vernieuwde versie van de VAAM. Deze brengt naast de vraag ook het aanbod aan eerstelijnszorg in beeld. Per postcode is te vinden hoeveel vraag er is naar de zorg van huisartsen, apothekers, fysiotherapeuten, oefentherapeuten, diëtisten, verloskundigen, thuiszorg en verpleegkundigen of psychologen.

Aantal verloskundigen

De VAAM maakt een schatting van het werkgebied van verloskundigen door het aantal verloskundigen in een gebied af te zetten tegen het aantal door hen te begeleiden zwangerschappen en geboorten. Zo ontstaat een beeld van de beschikbare zorg in de buurt. Die blijkt nogal te verschillen. De zorg tijdens de zwangerschap begint voor ruim 84 procent van de zwangerschappen bij de verloskundige. Ook bijna de helft van de geboortes begint in de eerste lijn. Uiteindelijk wordt eenderde van de kinderen ter wereld gebracht onder begeleiding van een eerstelijns verloskundige. De zorg na de bevalling doet de verloskundige ook voor ruim 90 procent van de kinderen. Gemiddeld is een fulltime verloskundige betrokken bij 95 zwangerschappen en bevallingen per jaar.

Acute zorg

In Nederland zijn 1628 eerstelijns verloskundigen. In plattelandsgebieden met weinig verloskundigen doen huisartsen waarschijnlijk veel verloskundige zorg. NIVEL-afdelingshoofd Dinny de Bakker: "Tijdens de zwangerschap is het handig als je in de buurt terecht kunt bij een verloskundige. Verloskundige zorg is ook acute zorg. Als de bevalling op gang komt, moet de verloskundige er snel bij zijn. Het is dus belangrijk dat er voldoende verloskundigen in de buurt beschikbaar zijn." (Zorgvisie - Carolien Stam)

lees ook:

Verloskundigen adviseren tegen thuisbevallingen Oss
VWS maakt rekenfout in korting op verloskunde
Kabinet beslist dit jaar over concentratie verloskunde

Carolien Stam

Eén reactie

  • no-profile-image

    dorien

    de vraag is dus hoeveel zwangeren je als eerste lijn verloskundige kunt hebben om veilige zorg te garanderen. Het lijkt mij dat de verwijzingen in de regio vlaardingen dus hoger zijn.

Of registreer u om te kunnen reageren.