Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

"Prikkelrijke interventies" wint V&VN Zorgaward

De V&VN Zorgaward 2011 is gewonnen door Jolande Sissing. Sissing stelde een "kaartenbak" samen met zintuiglijke activiteiten voor psychogeriatrische bewoners. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten reikte de prijs uit.
"Prikkelrijke interventies" wint V&VN Zorgaward

Deelnemers aan de Week van de Verzorging en de vakjury kozen Jolande Sissing met het project 'Prikkelrijke interventies' tot winnaar van de V&VN Zorgaward. Sissing is assistent verzorgende bij verpleeghuis Herinkhave van Carintreggeland. Samen met collega's heeft zij onderzoek gedaan onder bewoners en een kaartenbak samengesteld van activiteiten, die gebaseerd zijn op zintuigelijke prikkeling bij demente ouderen. Het gaat vooral om bewoners die niet kunnen deelnemen aan de reguliere activiteiten, mede omdat ze volledig bedlegerig zijn, ofwel de prikkels niet meer aan kunnen.

In verpleeghuis Herinkhave wonen alleen psychogeriatrische bewoners, vaak met een vergevorderde vorm van dementie. Medewerkers kunnen op elk gewenst moment gebruik maken van "de kaartenbak" Het project regelmatig tijdens het teamoverleg besproken. Iedere nieuwe medewerker loopt een dag mee met de activiteitenbegeleider om bekend te raken met zintuigprikkeling. De medewerkers geven aan de leerlingen van de ‘leerafdeling’ in de tweede stageweek een gastles over dit onderwerp. De winnaar ontving een sculptuur en een cheque van € 1000.

Aan het roer

De Week van de Verzorging was van 10 tot 14 oktober 2011, met bijeenkomsten in Hengelo, Groningen en Den Haag. In deze Week stonden verzorgenden aan het roer. Met de Week van de Verzorging en de jaarlijkse uitreiking van de V&VN Zorgaward helpt V&VN verzorgenden, helpenden, zorghulpen en studenten om hun goede praktijkvoorbeelden beter over het voetlicht te krijgen. (Zorgvisie - Carolien Stam)

Lees meer:

‘Investeer in vroegtijdige diagnose en behandeling dementie’
Modelwoning voor dementiepatiënten
'Eigen bijdrage bij dementie contraproductief'

Carolien Stam

8 reacties

 • no-profile-image

  pascalle pronk

  ben nieuwschierig geworden aangezien ikzlef als ab er werk met mensen met dementie..zou ik aan wat informatie kunnen komen om te wten wat de kaartenbak in houdt??

 • no-profile-image

  Lilian Morssinkhof

  Hallo Jolande,
  Graag zou ik wat meer informatie over de kaartenbak willen ontvangen. Ik ben zelf werkzaam als AB-er in een verpleeghuis en zit ook in een expertise groep over zintuigactivering. Graag hoor ik van jou (kan ik je ook telefonisch bereiken/ email?).
  Groetjes Lilian.

 • no-profile-image

  ine satink

  van harte proficiat met het behaalde resultaat.
  wat een prestatie Super !!!!!!!!

 • no-profile-image

  Inge maters

  Goed gedaan,jochie.
  Supertrots op je!

 • no-profile-image

  Brenda

  Wat geweldig van jou Jolande en heel Herickhave,ga zelf ook met jullie idee aan de slag.Dankjewel hoor!

 • no-profile-image

  Marion Nijhof

  Super Jo gefeliciteerd.
  Je bent echt een toppertje.

 • no-profile-image

  Ria Terhalle

  Hey Jolande wat super vanmorgen alles mee gekregen op Herinckhave.
  Gefeliciteerd

 • no-profile-image

  marita.lubbers@hotmail.com

  gefeliciteerd jolande super !!Je hebt geweldig gesproken vandaag Je bent een topper!!!

Of registreer u om te kunnen reageren.