Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Atie Schipaanboord verlaat V&VN na twee jaar

De directeur van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland houdt er op 1 april 2012 mee op. Atie Schipaanboord verlaat de V&VN. “Een verpleegkundige achtergrond blijkt voor de functie van directeur belangrijk te zijn”, aldus woordvoerster Monique Roedoe van V&VN.
Atie Schipaanboord verlaat V&VN na twee jaar

Atie Schipaanboord heeft in goed overleg ervoor gekozen haar loopbaan elders voort te zetten, aldus woordvoerster Roedoe van V&VN. De directeur heeft deze week intern aangekondigd te willen vertrekken per 1 april 2012. “Het ontbreken van een verpleegkundige achtergrond werd voor de V&VN en voor Atie Schipaanboord zelf steeds meer als een gemis ervaren”, zegt Roedoe. “Dat was een jaar geleden ook al het geval, maar in de loop van de tijd kom je er met elkaar achter dat die beroepsinhoudelijke achtergrond nodig is.”

Volbracht

Per 1 april 2012 verlaat Atie Schipaanboord V&VN. “Haar eigen keuze”, aldus de woordvoerster. Vanaf 1 januari 2010 leidt Schipaanboord de V&VN in een fusieproces tot 1 januari 2011. Op die datum fuseerden Sting, LEVV en V&VN en staat de beroepsvereniging voor het uitstippelen van een koers voor de toekomst. Daarvoor was Schipaanboord een jaar lang directeur Beleid en Innovatie bij de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie. Nu, een jaar nadat het fusieproces is volbracht, verlaat ze de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden.

Voorzitter

Vorige week werd bekend dat de voorzitter van V&VN, Marian Kaljouw, vanaf 1 april 2012 overgaat naar het College van Zorgverzekeringen. Zij is de beoogd voorzitter van de nieuw in te stellen Sectie Zorgberoepen en Opleidingen. (Zorgvisie - Carolien Stam)

Lees ook:

"Prikkelrijke interventies" wint V&VN Zorgaward
Abvakabo ontevreden over sociaal plan V&VN, LEVV en Sting
Arbeidsplaatsen verloren bij fusie LEVV, Sting en V&VN

Carolien Stam

21 reacties

 • no-profile-image

  Marieke Schuurmans

  Professionaliteit begint met laten zien wie je bent en waarop je aanspreekbaar bent. Dankzij V&VN zijn verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland zichtbaar en zijn we gesprekspartner aan veel tafels. Dit is niet vanzelf gegaan en het blijft hard werken, soms tegen de stroom in en voor de troepen uit.
  Ik vraag me af wie dat wat nu bereikt is kan consolideren en uitbouwen? 2012 wordt een spannend jaar waarin we talent moeten vinden die deze uitdaging aankan, en durft...

 • no-profile-image

  Johan Lambregts mede namens Ans Grotendorst

  Tsjonge tsjonge

  Wat een moed en wat zijn we heldhaftig om zo anoniem met modder te gooien......

  Ik schaam me diep voor mijn eigen beroepsgroep die zich altijd zo beroept op haar professioneel handelen dat ook nog ethisch verantwoord is.

  Kennelijk is de beroepspraktijk heel anders en totaal niet verbonden met het persoonlijk handelen?
  Niets geleerd van het feit dat het beter is als beroepgroep je niet publiekelijk met dit soort discussies te verlagen?
  Slecht voor het imago.
  Maar wat je ook vindt..zeg wie je bent.

  Of zijn we gewoon losers die wel klagen, maar nooit de nek durven uitsteken?


  Mijn suggestie aan de Redactie van Zorgvisie is eens na te denken of het wel zo handig is een forum te bieden voor anonieme berichten.

  Johan Lambregts mede namens Ans Grotendorst

 • no-profile-image

  Anne B.

  Nee, het was niet haar taak om grootvizier te spelen, vooral niet omdat ze geen interesse heeft in ons vak. Maar ''de menselijke maat'' is voor haar ook een erg moeilijke term gebleken. En wat die rancune betreft: (van Dale) bitter gevoel wegens geleden ONRECHT!

 • no-profile-image

  Karin

  Ok, mevr Schipaanboord is geen ziener en niet iemand die een organisatie weet te enthousiasmeren met fraaie vergezichten. Maar dat was toch ook niet haar taak?

 • no-profile-image

  Mary van der Linde

  Waar hebben de mensen het over? Ik zie een vrouw die al haar energie in haar werk heeft gestoken, die met een fusie bezig ging en daarbij beslissingen moest nemen die niet voor iedereen goed uitkwamen en die zij persoonlijk ook niet prettig vond. In een klimaat van steeds minder subsidie toekenningen is het roeien met de riemen die er zijn. Ik proef rancune en dat zegt meer over de schrijvers dan over mevrouw Schipaanboord. Ik vind het een moedig besluit en ik zal haar zeker missen!

 • no-profile-image

  anoniem

  Hoezo is V&VN sterker uit de fusie gekomen? Veel functies van de oude organisaties V&VN, LEVV en Sting zijn nauwelijks meer zichtbaar in het nieuwe V&VN. Hoezo sterker? Voor mensen zoals mevrouw Schipaanboord zou een Berufsverbot op leidinggevende functies moeten worden ingesteld!

 • no-profile-image

  anoniem

  Wie gelooft dat V&VN nu sterker is? Veel functies van de oude organisaties V&VN, LEVV en Sting zijn nauwelijks meer zichtbaar in het nieuwe V&VN. Hoezo sterker? Voor managers zoals mevrouw Schipaanboord zou een Berufsverbot op leidinggevende functies moeten worden ingesteld!

 • no-profile-image

  anoniem

  De fusie een succes lijkt me volkomen onzin? Waarom zijn al die goede mensen ontslagen en welke enorme werkdruk heeft dit niet opgeleverd voor de zittende mensen. Het heeft geleid tot het vertrek van mensen en tot veel te hoge werkdruk!

 • no-profile-image

  Trudy

  Dat Kaljouw en Schipaanboord tegelijkertijd vertrekken is niet toevallig

 • no-profile-image

  Anne B.

  Hoe zo 'zelf weg willen'? Buiten gezet zul je bedoelen! Ze heeft eindelijk koekje van eigen deeg gehad!

 • no-profile-image

  Babs Beerends

  Zij heeft met haar talenten de fusie voor VenVN tot een succes gemaakt. Bedankt daarvoor. Maar een groot mens weet waar zijn beperkingen liggen en die ziet zij in het missen van een verpleegkundige achtergrond. Zij gaat plaats maken voor een volgende stap door iemand met wel deze achtergrond.
  Een geweldige stap. Doe haar dat maar eens na, dan zou de vooruitgang voor ons allemaal een stuk beter en sneller verlopen.

 • no-profile-image

  Lenny Jansma

  Iedereen kan een keer een verkeerde keuze maken, toch? Het is geen schande om toe te geven dat je in een baan niet op je plek zit, goed dat mevrouw Schipaanboord dat zelf erkent.

 • no-profile-image

  Ronny de Bruin

  Nog niet lang geleden is V&VN gefuseerd, een grote operatie waar V&VN als beroepsvereniging sterker uit is gekomen. Mevrouw Schipaanboord heeft daarin een belangrijke rol gespeeld. Tijd voor een nieuwe uitdaging?

 • no-profile-image

  Roland

  Inderdaad. Ik schrik ook van de rancune die hier naar boven komt. Als dit de sfeer is binnen de beroepsgroep dan snap ik dat ze weg wil.

 • no-profile-image

  Gonny K

  Jammer, deze talentvolle warme lieve vrouw heeft zoveel te bieden! Daar kan iemand met een verpleegkundige achtergrond echt niets meer aan verbeteren!

 • no-profile-image

  Merel

  Misschien is de NPCF geen goede kweekvijver voor ambitieuze mensen...

 • no-profile-image

  wilma

  Ik ken als V&VN lid niet alle ins en outs, maar dat zij niet functioneerde was duidelijk. Je hoort wel eens wat. Een goed bericht.

 • no-profile-image

  Hendrika

  De dag van haar vertrek wordt DE dag voor de verpleging...

 • no-profile-image

  anoniem

  Is slachtofferhulp al ingeschakeld voor het getraumatiseerd personeel dat ze achter zich laat?

 • no-profile-image

  maria

  Een opluchting voor V&VN en de beroepsgroep.Zo'n directeur gun je niemand.

 • no-profile-image

  Gerard

  Ik heb mevrouw Schipaanboord een aantal keer meegemaakt en telkens waren onze belangen tegengesteld. Met zo'n tegenstander heb je geen medestanders meer nodig. Misschien kan ze beter buiten de belangenbehartiging gaan werken.

Of registreer u om te kunnen reageren.