Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Huishoudelijke hulp krijgt les in signaleren

De training 'Anders denken, anders doen' van de gemeente Enschede moet hulpen in de huishouding meer bagage meegeven in hun werk bij cliënten. “Lager opgeleide medewerkers krijgen steeds complexere zaken op hun bord.”
Huishoudelijke hulp krijgt les in signaleren

Doel is de kwaliteit van de zorg verbeteren en thuishulpen 'bagage' meegeven zodat ze veranderingen in de situatie van de cliënt opmerken en kunnen doorgeven. De gemeente Enschede financiert de cursus, die wordt opgezet in samenwerking met de zeven zorgorganisaties die de huishoudelijke verzorging in Enschede organiseren. “Wij willen onze medewerkers handvaten geven om iets te doen met het ‘niet-pluisgevoel'”, zegt André Kuipers, manager bij Zorggroep Manna.

Ingeschaald

Volgens Kuipers wordt de huishoudelijke verzorging met de cursus wel op een “hoger niveau getild”, maar komt dat niet tot uiting in de salarissen: “De thuishulp blijft ingeschaald in de tarieven die de gemeente heeft vastgesteld. Belangrijk is wel dat medewerkers nu met complexere situaties uit de voeten kunnen en weten bij wie ze aan de bel moeten trekken. Een voorbeeld is beginnende dementie. De druk op de thuiszorg neemt toe, medewerkers krijgen steeds complexere zaken op hun bord.”

Hoe houden we de zorg betaalbaar

De vraag naar hulp in het huishouden stijgt, terwijl het budget dat gemeenten kunnen besteden kleiner wordt. Een vraag die de gemeente Enschede zich stelt is: ‘hoe houden we de zorg betaalbaar?’ "Daarom doen gemeenten steeds meer een beroep op de eigen kracht van de cliënt en zijn of haar netwerk", aldus de gemeente in een persbericht. "Met de training willen de gemeente Enschede en de zorgorganisaties de deelneemsters kennis en vaardigheden geven, waarmee zij beter voorbereid zijn op deze ontwikkeling. Dit draagt bij aan de kwaliteit van de zorg die geleverd wordt." (Zorgvisie - Carolien Stam)

Lees ook:

Uvit gooit inkoop thuiszorg over andere boeg
SCP rekent op 1,5 miljard voor huishoudelijke hulp
Vérian stopt met huishoudelijke hulp

Carolien Stam

Gerelateerde tags

6 reacties

 • Zorg

  Nou dat niet pluis gevoel is uit den boze.
  Totale in breuk op je prive leven
  Niemand kan je verplichten mensen in huis te nemen,misschien heb je de verkeerde baan gekozen,en moet je bij de recherche gaan werken.

 • no-profile-image

  Mark Janssen

  Dit noemen we HH2 hulp, dus hoger tarief, dus hoger ingeschaalde medewerkers. Als het echt zo gaat als hierboven en als HH1, zouden aanbieders niet moeten meewerken.

 • no-profile-image

  Gonnie

  Directeur Zorggroep in Holland vindt signaleren ook heel goed, hij juicht het toe dat medewerkers dit doen en melden wat er niet goed gaat bij cliënt. Maar dat dit gewaardeerd moet worden met tenminste loonschaal FWG15 vindt hij niet. "Maakt niet uit in welke schaal je zit, of het nu 15, 10 of 5(!) is". En zo kijkt ook onze staatssecretaris er tegenaan: signaleren, dat doe je gewoon, iemand helpen "dat doe je woon, dat is medemenselijkheid". En zo hebben steeds meer thuishulpen met loondumping te maken. Maar thuishulpen komen ook steeds meer in verzet tegen deze loondumping en kwaliteitsdumping zoals nu bij Aveant in Utrecht. Zie http://www.abvakabofnv.nl/cao%27s/Alle-Cao%27s/vvt/wijzijndethuiszorg/utrecht/ en teken de petitie.

 • no-profile-image

  annemieke

  Van dit,bericht krijg ik een niet pluis gevoel.Bezoek de website WWW.wijzijndethuiszorg.nl om te zien waar het echt om gaat.Fatsoenlijk salaris voor wat we doen!

 • no-profile-image

  dorien

  patienten zelf zullen steeds meer zelf gaan inkopen wanneer dit doorzet. De mantelzorg werkt buitenshuis en naast baan en eigen gezin is niet veel mogelijk.

 • no-profile-image

  Jan Kramer

  Ik neem aan dat de werkgevers in Twente dan ook gaan betalen voor de functie thuishulp (met signaleringsfunctie) want dat is dan toch minimaal FWG...? Vraag maar na bij Abvakabo FNV!

Of registreer u om te kunnen reageren.