Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ombudsman op de bres voor mantelzorg- compliment

Het mantelzorgcompliment wordt in bepaalde gevallen niet uitgekeerd. Daarover zijn klachten binnengekomen bij ombudsman Alex Brenninkmeijer die hierover een brief heeft gestuurd aan minister Edith Schippers.
Ombudsman op de bres voor mantelzorg- compliment

Als blijk van waardering kunnen zorgvragers hun mantelzorger voordragen voor een compliment van 250 euro. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt dit mantelzorgcompliment uit. Brenninkmeijer schrijft: “Onlangs heb ik een aantal klachten ontvangen van burgers die voorheen in aanmerking kwamen om een mantelzorgcompliment uit te reiken en dit ook hebben gedaan, maar nu van de SVB hebben vernomen er dit jaar niet voor in aanmerking te komen. Dit omdat de indicatie voor AWBZ-zorg was veranderd van extramurale in intramurale zorg.”

SVB

Op de website van de SVB staat hierover het volgende: "Is een zorgaanvrager opgenomen in een tehuis, of staat hij of zij daarvoor op een wachtlijst? Dan is er sprake van een intramurale indicatie. De zorgaanvrager kan dan geen mantelzorgcompliment geven."

Wachtlijst

Brenninkmeijer schrijft het niet eerlijk te vinden dat men plotseling geen mantelzorgcompliment meer kan geven aan mensen die zorgen voor iemand op de wachtlijst van een verpleeghuis. “Juist deze mensen zijn afhankelijk van verzorging van mantelzorgers omdat er voor hen nog geen plek is in een tehuis.” Hij vraagt in de brief om een oplossing voor dit probleem. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Ombudsman vindt zorg gehandicapte Amsterdammers ondermaats
Onderzoek Ombudsman naar IGZ dit jaar klaar
IGZ door het stof naar aanleiding rapport Ombudsman
Ombudsman ontvangt 612 meldingen over zorgkantoren

2 reacties

  • Kaat

    Het mantelzorg compliment bedrag is niet € 250 maar € 200.

  • no-profile-image

    huubke

    laat die mensen die jaren naar een baan zoeken en niet krijgen mantelzorg verrichten.
    Dan zul je zien, dat de zorg goed gesteund wordt!

Of registreer u om te kunnen reageren.