Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Werknemers in de zorg werken minder lang door

Tot op hoge leeftijd doorwerken is in de gezondheidszorg bijna niet mogelijk. De sector scoort op werkvermogen als een na slechtste in onderzoek van Stichting Blik op Werk.
Werknemers in de zorg werken minder lang door

Met name mensen die op hbo-niveau werken, zijn eerder opgebrand. Het geringe werkvermogen in de zorg blijkt uit gegevens van de WAI-datebase die Stichting Blik op Werk beheert. Hierin is het werkvermogen vastgesteld van circa 100.000 werknemers in vrijwel alle sectoren. Uit deze gegevens bleek ook dat de meeste Nederlanders wel tot hun 75e door kunnen werken.

Zorg scoort slecht

“Na onderwijs is gezondheidszorg de slechtst scorende sector in onze database op het gebied van werkvermogen”, aldus Jan Laurier, voorzitter van Stichting Blik op Werk. “Werknemers in de zorg schatten de kans structureel lager in dat zij fysiek en psychisch gezien nog 2 à 3 jaar kunnen doorwerken in dezelfde functie.” Zelfs werknemers in de bouw zijn hierover positiever, volgens Laurier.

Hbo-niveau

Opvallend is dat binnen de gezondheidszorg vooral mensen met een hbo-diploma het vermogen om te kunnen blijven werken lager inschatten. “Het werkvermogen van de hbo’ers bleek structureel lager dan dat van mensen met een wetenschappelijke opleiding. En in de leeftijd 35-55 scoren collega’s met een lagere opleiding ook beter”, aldus Laurier.

Verpleegkundigen

Laurier vermoedt dat de hbo’ers in de zorg een beroep hebben waarin ze zich weinig doorontwikkelen. “Uit onderzoek blijkt namelijk dat het werkvermogen hoger blijft wanneer mensen hun leven lang leren.” “Om welke beroepen het precies gaat weet hij niet, ‘maar verpleegkundigen vallen in elk geval binnen deze groep.”

Uitval

Laurier vindt de gegevens zorgelijk. “Het betekent dat in de gezondheidszorg het risico hoog is dat mensen uitvallen. Dan steven je af op een tekort aan personeel.” (ANP, Zorgvisie)

Berber Bast

chef redactie Zorgvisie
Bekijk profiel

Eén reactie

  • no-profile-image

    monique

    ik ben 47jaar, werk al 30 jaar in de zorg, heb al een total-hip, en de andere zit er aan te komen...mij benieuwen hoelang ik het nog vol hou zo...

Of registreer u om te kunnen reageren.