Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hengeloos ziekenhuis werft succesvol donoren

Mark van Dorresteijn
De Ziekenhuisgroep Twente (ZGT), bestaande uit de locaties Hengelo en Almelo, werft succesvol nieuwe donoren. Dat laat bestuurder Els van der Wilden weten naar aanleiding van berichtgeving in het dagblad Tubantia.
Invoering nieuwe donorwet kost ruim 50 miljoen

Verpleegkundigen in het Hengelose ziekenhuis vragen tijdens de intake aan patiënten of zij wel eens hebben nagedacht over het donorschap. Indien zij interesse hebben, krijgen ze een informatiepakket met inschrijfformulier. Bart Liebrand, initiator van het project en voorzitter van de commissie orgaan- en weefseldonatie, laat in het dagblad weten dat verpleegkundigen een zekere schroom hebben om te praten over donatie.

Eerste resultaten

Van der Wilden bevestigt dat het inderdaad moeilijk kan zijn om deze vragen te stellen, maar “we zitten nu midden in de evaluatie en op dit moment weten we al dat 52 procent van de verpleegkundigen de vraag over donatie oppert. Van dat percentage patiënten geeft driekwart aan dat zij een informatiepakket willen ontvangen. Daar houden we het bij. De keuze om lid te worden is aan de patiënt.” In april hoopt de bestuurder meer te kunnen vertellen over de resultaten.

Uitbreiding

Van der Wilden legt uit dat het project, dat eind 2009 startte, nu nog een pilotstatus heeft. “We moeten dus nog goed bekijken in welke situaties de verpleegkundigen het lastig vinden om de vraag te stellen of in welke situaties het onnodig is.” In de toekomst zal de vraag een standaardonderdeel zijn van de intake. Ook zijn er voorbereidingen om in Almelo de vraag over donatie toe te voegen aan de intake.

Donorvraag

Het is belangrijk om vooraf te vragen of mensen donor willen worden, stelt Van der Wilden. Ze legt uit dat nabestaanden op ‘het lastige moment’ in ruim driekwart van de gevallen geen toestemming verlenen voor donatie. “Daaruit concluderen we dat het laatste moment niet het juiste is. Zodoende ontstond het idee om vooraf te polsen of mensen interesse hebben. Het is overigens geheel vrijblijvend en de vraag wordt eenmaal tijdens de intake gesteld”, legt Van der Wilden uit. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Besluit Schippers over orgaandonoren valt slecht

‘Orgaan weghalen voor donor overlijdt’

VWS voert misleidende donorcampagne

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.