Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Schippers komt niet aan geld extra personeel

Mark van Dorresteijn
Ondanks forse tegenvallers bij de voorjaarsnota, wil minister Edith Schippers van VWS niet aan het geld komen dat is gereserveerd voor het aantrekken van twaalfduizend extra verzorgenden.
Schippers komt niet aan geld extra personeel

Op aandringen van de Tweede Kamer verzekerde Schippers donderdag dat ze staat voor het beloofde extra personeel in de zorg voor ouderen en gehandicapten. “Het is een van de prioriteiten die niet voor niets in het regeerakkoord staat. Ja, die twaalfduizend extra mensen komen er. We maken er geld voor vrij. Dat hebben we afgesproken en dat gaan we de komende vierenhalf jaar gewoon doen.”

Overschrijdingen

GroenLinks, PvdA, SP en D66 vroegen zich af of het plan niet dreigt te stranden door de aangekondigde forse overschrijdingen van naar verluidt zeker 1,5 miljard euro. De partijen wilden ook voorkomen dat het geld weglekt en wordt besteed aan apparatuur, zoals tilliften, of verdwijnt in financiële buffers van de instellingen.

Geen blik personeel

Vanaf volgend jaar komt er 600 miljoen euro beschikbaar voor extra zorgpersoneel. Schippers vecht ervoor om de belofte waar te maken. Eerder gaf ze aan dat dit niet eenvoudig zal zijn, omdat ze nu eenmaal geen blik personeel kan opentrekken. Donderdag was ze optimistischer dan bijvoorbeeld GroenLinks. Deze partij voorziet dat pas in 2014 al het extra personeel er tegelijk bijkomt, omdat de eersten pas in 2012 aan hun twee jaar durende opleiding beginnen.

Scholing

De minister ziet meer mogelijkheden om mensen in de zorg aan de slag te krijgen. Je kunt mensen bijscholen, omscholen, geschoold personeel terughalen dat elders is gaan werken en veel deeltijdwerkers kunnen wellicht wat meer gaan werken, somde Schippers op. Ze benadrukte dat ze goed geschoold personeel wil dat wordt betaald en geen mantelzorgers. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Schippers ziet extra personeel in zorg als uitdaging

‘De vraag naar zorgpersoneel neemt af’

‘Zorgpersoneel niet positief over de toekomst’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

8 REACTIES

  1. Zorgmanagement en bedrijfsvoering (voor bestuurders tussen 10.00 en 16.00 u)
    Whitepapers, seminars, presentaties (hoe presenteer ik dat TOCH alles redelijk goed gaat)
    Grip op je vermogen (korte cursus ivm de hoogte van de salarissen)
    Congres voor medisch secretaresses (hoe organiseer ik verjaardagen)
    Zorg moet transparanter (niet lachen, het staat er echt)
    Verbindt inzicht, innovatie & expertise (toilet en wachttijd toilet is al moeilijk te verbinden)
    BHV snel en zorgeloos regelen (Bhv-ers moet je ’s nachts bij 120 patiënten gaan zoeken)
    Zorginstellingen en pensioenfondsen (wordt niet verteld hoe slecht je geld is belegd !!!)
    Zelf het aantal telefoonlijnen aanpassen (komt na de cursus: leren tellen)
    Een ondernemende aanpak in de zorg (als dat zou kunnen)
    Capaciteit- en personeelsplanning (doen we nog steeds met de hand; duurt dagen)
    Certificering en Training in de Zorg (Certificering wordt vaak tegen een leuk bedrag gekocht)
    Zorg van dichtbij meemaken (om het te leren wel; goed voor bestuurders!!)
    De schakel naar vooruitgang (leren doorschuiven naar later; als moeder dood is)

  2. Lees alle reacties
  3. Er is ontdekt dat het extra geld naar adviesbureaus gaat, naar eindeloos durende niet geslaagde software projecten en naar een zee van cursussen.
    Er komen meteen heel veel ontkenningen.
    Maar veel handige jongens en tegenwoordig ook vrouwen hebben al heel lang ontdekt dat de zorg een bodemloze put met geld is (het bedrijfsleven is anders: een TV mag niet te duur worden anders is die niet verkoopbaar of niet meer concurrerend; in de zorg worden gewoon de tarieven verhoogd en niet ‘kopen’ is er niet bij; je zult geopereerd moeten worden)
    Adviesbureaus bieden zich zonder enige bijdrage te leveren aan of een bestuurder huurt die in omdat hij incompetent is.
    Veel rapporten worden gemaakt (Hetti Willemse, Carla de Jong) om ook een nietszeggende bijdrage te leveren.
    Ik was 7e programmeur van Nederland in 1963; beslissingen over aanschaf en verloop van computer projecten worden genomen door figuren die niet weten waarop ze moeten letten en hoe en wat ze SCHRIFTELIJK moeten plannen.
    En dan de cursussen. Dat zijn bijna altijd dooddoeners om het personeel eenmalig te pleasen. En de druk van de aanbieders is erg hoog voor nietszeggende cursussen. Bekijk dit eens: zie vervolg

  4. als Schippers nu eens echt begint met de sallarissen van de graaiers aan te pakken,de bureaucratie te verminderen,het CIZ zorgkantoren af te schaffen blijft er genoeg geld over voor goede zorg.
    als je alleen al ziet in ziekenhuizen zijn er meer (dure)managers die ver van de zorg afstaan dan mensen op de werkvloer.Dat men dit in Den Haag nog niet wil zien zegt veel over hun beperkingen!

  5. De zorg heeft veel mensen nodig nu en toenemend in de toekomst. De zorginstellingen in-en extramuraal moeten aantrekkelijke werkgevers worden. Kinderopvang, scholing garanderen en bij een aanstelling van minimaal 24 uur dit heel goedkoop maken en rekening houden met diensten zoals nodig per branche. Verder is flexibiliteit aan beide kanten vereist, 8 urige werkdagen/diensten zijn niet altijd nodig, soms is 6 a 7 uur voldoende of is 9 uur noodzakelijk om het werk gedaan te krijgen.(on)betaald zorg-en zwangerschapsvelof moeten flexibel op te nemen zijn. Vrouwen in de zorg verzorgen hun kinderen graag zelf bij ziekte maar ook hun ouders doen juist vaak een beroep op hun deskundigheid bij ziekte of dokterbezoek. Kortom denk na over deze beroepsgroep wie zijn de zorggevers en wat hebben ze nodig.

  6. Als deze Minister nu eens zou beginnen om een gedeelte van dit budget te besteden aan de zorg voor thuiswonenden (dus PGB-ZZPers), die als ik het beleid begrijp van dit kabinet, zo lang mogelijk thuis zouden moeten kunnen blijven wonen, i.p.v. naar een verzorgingshuis te moeten om financiele redenen.!! Dan waren we al een heel eind verder en zou het een win-win situatie zijn voor de zorgvragers alswel de zorgverleners..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.