Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Bestuurder wil dagcentra runnen als bedrijf

Locaties voor dagbesteding moeten bedrijfsmatig worden gerund, compleet met andere cao’s en hogere productiviteit. Alleen dan kunnen de leerbedrijven voor mensen met licht verstandelijke beperkingen de cumulatie van kabinetsmaatregelen doorstaan. Dat zegt bestuursvoorzitter Jan van der Kruis van gehandicaptenzorgorganisatie Dichterbij.
Bestuurder wil dagcentra runnen als bedrijf

De reeks maatregelen die het kabinet de komende jaren in petto heeft voor licht verstandelijk gehandicapten (lvg) vragen om een nieuwe aanpak van gehandicaptenzorgaanbieders. Daarom wil zorgorganisatie Dichterbij haar lunchroom en haar atelier in Gennep gaan runnen als bedrijven. Dat betekent dat medewerkers mogelijk een horeca-cao krijgen in plaats van de gehandicapten-cao. Werken met horecamensen met begeleiderskwaliteiten scheelt volgens Van der Kruis per medewerker zo’n 500 à 600 euro per maand.

Harder werken

“Lvg-mensen die bij ons werken, krijgen nu nog een AWBZ-vergoeding, maar die gaat vervallen. Bovendien worden zij gekort op hun Wajong-uitkering.” Van der Kruis wil het gat dat hierdoor in zijn begroting valt, opvangen door begeleiders anders te betalen. “Dat zijn supergemotiveerde medewerkers, maar die zitten wel in FWG-schaal 35 of 45. Dat kan ik als ondernemer niet handhaven.” Van der Kruis moet zijn plan nog verdedigen bij medewerkers en ouders die het nog niet zien zitten. “En er is een kleine groep gehandicapten die echt niet harder kan werken. Maar de meerderheid zal het nieuwe tempo verwelkomen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Staatssecretaris onderzoekt dagbesteding
Triade concentreert spreiding dagbestedingslocaties
Brandbrief CG-Raad aan Rutte

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie

Gerelateerde tags

7 reacties

 • no-profile-image

  martine

  Ik ken een zorginstelling die al jaren zo werkt,Ze zetten hun personeel in die eigenlijk voor d eozrg bestemd waren,maar laten z keihard meewerken en ondertussen begeleidenze de gehandicapten.
  de instelling is er rijk mee geworden en kopen nog steeds heel veel panden op.De instelling begint met een A,want het mes snijdt aan twee kanten.

 • no-profile-image

  liever niet

  Zorgorganisaties en dus ook Dichterbij dienen op een verantwoorde en bedrijfsmatige wijze te worden geleid. Daarbij kan een gezonde reserve onstaan waaruit mogelijke tegenvaller(tje)s eenvoudig kunnen worden bestreden. Dat vraagt van bestuurders ondernemerschap. Zodra er maatregelen genomen dienen te worden zoals in dit artikel gesuggereerd dan is er sprake van het nodige mismanagement. Immers een Dichterbij organisatie, als een van de vijf grootste VG bedrijven,zou als bedrijfsmatig gerunde onderneming niet met dit soort "kruideniersoplossingen" behoren te komen. Dus dhr Jan van der Kruis zou hand in eigen boezem moeten steken en zich ook moeten schamen.

 • no-profile-image

  Mariella van Wijnen Heijs

  productiviteit naar mogelijkheid en in alle redelijkheid, lijkt mee een betere uitgangsredenatie voor de toekomst, de mens is de maat, het werk zou voor alle mensen op de arbeidsmarkt , maar zeker voor de gehandicapten de draagkracht niet mogen overstijgen. Met een uitgekiende en sociale balans moet dit haalbaar zijn. HET IS EEN KWESTIE VAN WILLEN en RESPECT voor de nevenmens om dit op een goede manier tot stand te brengen.

 • no-profile-image

  dorien

  Ik ben meer bezorgd over de wat zwaarder gehandicapten, die mogen toch ook arbeid verrichten, maar dan op hun eigen tempo, waar kunnen zij dat in de toekomst doen?

 • no-profile-image

  Nel Muller

  Mijnheer van der Kruis wat verdient U als voorzitter van het bestuur,wat verdienen Uw mede bestuursleden en wat kan er vanaf. Bezuinigen, het zal wel moeten maar dan van boven naar beneden en niet alleen de zwaksten die onder Uw bestuur vallen. Het is voor iedereen moeilijk en zullen U en de Uwen het goede voorbeeld moeten geven. Ik krijg er een nare smaak van in de mond, het is zo makkelijk praten als het over de portemonnee gaat van een ander.

 • no-profile-image

  bezorgde

  Taakherschikking , maar eigenlijk een ordinaire bezuiniging.FWG 35levert een nettosalaris op waarmee je echt niet veel bokkesprongen kunt maken.Nog minder betekent in feite niveau 'ongeschoold werk'.Wel lekker makkelijk om over de hoofden van gehandicapten te bezuinigen. Zitten er nog mondige mensen in hun cliëntenraad?

 • no-profile-image

  gerritje

  Mooi praten, met een bestuurders salaris van een paar ton.
  Wordt de bestuurder dan ook ondernemer met daar bij horende risicoos.Anders is het wel erg gemakkelijk ondernemen van andermans [belasting] geld.

Of registreer u om te kunnen reageren.