Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorgopleidingen zitten in de lift

Zorgopleidingen horen tot de meest populaire opleidingen in het beroepsonderwijs. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Zorgopleidingen zitten in de lift

In het schooljaar 2008/2009 slaagden voor het eerst meer dan twintigduizend deelnemers voor een opleiding in de verpleging, verzorging of hulp bij zorg en welzijn in het mbo. Daarnaast sloten in het hbo 2.500 studenten een bacheloropleiding op het gebied van verpleegkunde succesvol af. In het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) stonden alle genoemde zorgopleidingen in 2008/2009 in de top-5 van populairste richtingen onder vrouwelijke gediplomeerden. Verpleegkunde kwam in het hoger beroepsonderwijs (hbo) op de vijfde plaats. Op mannen hebben de zorgopleidingen weinig aantrekkingskracht: 90 tot 95 procent van de gediplomeerden in deze richtingen is vrouw.

Mbo-diploma

In 2008/2009 behaalde de helft van de geslaagden voor een zorgopleiding in het mbo een diploma voor hulp bij zorg en welzijn. Bij deze zorgopleidingen op niveau 1 en 2, de laagste niveaus binnen het mbo, hadden zes van de tien geslaagden de beroepsopleidende leerweg gevolgd.

Beroepsbegeleidende leerweg

Van de geslaagden voor verzorging (niveau 3) had bijna tweederde juist de beroepsbegeleidende leerweg achter de rug. Deelnemers aan deze leerweg waren in het examenjaar dikwijls in loondienst van een zorginstelling en gingen één of twee dagen per week naar school.

Allochtoon

In 2008/2009 was 10 procent van de geslaagden voor hbo-verpleegkunde van allochtone herkomst. Bij de mbo-opleidingen op het gebied van hulp bij zorg en welzijn was dit 35 procent. Veruit de meesten van hen waren van niet-westers allochtone herkomst. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Medische vervolgopleidingen zetten in op samenwerking
Minister Bijsterveldt prijst verpleegopleiding MCA
HBO-V opleidingen en Stichting Leerstation Zorg werken aan uitbreiding toetsbank

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 reacties

  • no-profile-image

    dorien

    Toch stemt dit mij niet optimistisch. De zorg geeft nu een werkgarantie die vele andere sectoren niet hebben. Wanneer de arbeidsmarkt weer meer open is neemt de belangstelling voor de zorg af.

  • no-profile-image

    Inge

    HBO 10% en MBO 35% allochtonen? Dat klinkt goed. Maar hoe groot is het aandeel van allochtonen in HBO en MBO?

Of registreer u om te kunnen reageren.