Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Senaat neemt wetsvoorstel beperking commissariaten aan

Het wetsvoorstel dat het aantal commissariaten moet beperken, is vorige week door de Eerste Kamer aangenomen.
Senaat neemt wetsvoorstel beperking commissariaten aan

Vanaf 1 januari 2012 mogen toezichthouders in publieke en semipublieke instellingen nog maar vijf commissariaten tegelijk bekleden. Voorzitterschappen tellen dubbel. Wie ook nog lid van een raad van bestuur is, mag daarnaast nog twee commissariaten bekleden.

Tegenstander

Senator Pauline Meurs stemde tegen het voorstel. Zij heeft op dit moment zeven bestuursfuncties, drie commissariaten waarvan één voorzitterschap en neemt deel aan drie adviesraden.

Motie Irrgang

Tweede Kamerlid Ewout Irrgang (SP) bracht het voorstel in 2009 in de Tweede Kamer in. Hij trok hiermee ten strijde tegen wat hij het oldboysnetwerk noemde. In de Volkskrant stelt hij dat zes van de 75 Eerste Kamerleden dan te veel commissariaten hebben. (Zorgvisie - Carina van Aartsen)

Lees meer:

In Zorgvisie Magazine nummer 4 / april 2011 staat het verhaal ‘Het hete hangijzer van nevenfuncties’ te lezen over de beperking van het aantal nevenfuncties tot maximaal vijf.

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 reacties

 • no-profile-image

  Chagrijnig

  Tendentieus en totaal niet relevant op de persoon geschreven stukje over Pauline Meurs (PvdA)

  Inhoudelijk mag terecht afgevraagd worden of meerdere nevenfuncties op een bepaald punt het risico loopt van belangverstrengeling en inboet aan kwaliteit en betrokkkenheid.

 • no-profile-image

  Conny

  Zouden ze dit ook doen als het om vrijwilligerswerk zou gaan? We moeten toch allemaal meer voor elkaar over hebben? De mantelzorger voorop? Als het vrijwilligerswerk zou zijn is er geen hond die erover valt...

 • no-profile-image

  wim van der pol

  al heb je er honderd; ik kan het met Pauline eens zijn. Je loopt wel een risico, omdat vele bijbanen openbaar zijn. Gaat het ergens fout, dan heb je wel iets uit te leggen.

Of registreer u om te kunnen reageren.