Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Ziekenhuizen huren meer externen in

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ziekenhuizen hebben in 2010 meer geld uitgegeven aan het inhuren van extern personeel dan in 2009. Dit stelt bureau FunktieMediair na onderzoek van de jaarverslagen.
Ziekenhuizen huren meer externen in

Vorig jaar gaven ziekenhuizen 558 miljoen euro uit aan extern personeel, dat is 2,1 procent meer dan het jaar ervoor. De onderzoekers vermoeden dat er zelfs meer is ingehuurd vanwege de toegenomen tariefdruk. Van bezuiniging op externe inhuur is volgens het onderzoek geen sprake.

Professionaliseren

“Ziekenhuizen zijn niet voldoende in control over externe inhuur”, zegt Allard Rietberg, directeur verantwoordelijk voor Cure bij FunktieMediair. “Meer grip op het inhuurproces leidt tot hogere kwaliteit van ingehuurden, lagere kosten en lagere risico’s.” Professionaliseren van het interne flexbureau, inclusief capaciteitsplanning, leveranciersmanagement en het realiseren van inkoopvoordeel, zien de onderzoekers als oplossing. Ziekenhuizen kunnen leren van organisaties buiten de zorg waar grip op externe inhuur van strategische waarde is.

Onder druk

Rechtstreeks besparen op externe inhuur lijkt gemakkelijker, maar is niet aan te bevelen, zeggen de onderzoekers. Als gevolg daarvan zou niet alleen het primaire proces direct onder druk komen, maar het strookt ook niet met hedendaagse trends van flexibilisering van arbeid en de wens van veel professionals om als zelfstandige te werken. FunktieMediair is onderdeel van Randstad Holding NV. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. Volledig eens met Elje. Je kan niets zeggen over een stijging van de prijs van de externe groep zonder te kijken wat er met de prijs van de interne groep is gebeurd. Los daarvan is een stijging van 2.1% vrij weinig. De inflatie over 2010 was alleen al 1.3% (CBS). Dan blijft er nog maar 38% van de 558 miljoen over.
    De titel suggereert overigens dat het aantal externen is toegenomen ipv het aantal euros dat aan externen is uitgegeven. Er worden in het artikel echter geen gegevens verstrekt over aantallen. Zijn hier wel cijfers van bekend? Met behulp daarvan kunnen we berekenen of ook het gemiddelde loon van externen is gestegen. Dit is minstens zo’n belangrijk gegeven. En voorkomt dat lezers zich kwaad maken zonder dat er de juiste cijfers voor geleverd zijn.
    Kan Zorgvisie een link plaatsen naar het onderzoek? Dan kan de lezer zelf bepalen in hoeverre het een gedegen onderzoek was en of hier conclusie aan verbonden kunnen worden. Overigens, de kwaliteit van het onderzoek dat FM vorig jaar heeft laten uitvoeren mbt flexibilisering van arbeid was – om maar een understatement te gebruiken – niet van erg hoge kwaliteit.

  2. Lees alle reacties
  3. Hier is een prima mogelijkheid voor bezuinigen. Mn door het niet meer inhuren van overbetaalde adviseurs, met adviezen waar niets mee wordt gedaan ( of verkeerde dingen die later moeten worden teruggedraaid ).
    Laat de duurbetaalde managers, die al op de loonlijst staan, hun eigen werk doen ipv dat werk door externen te laten doen.

  4. wederom brengt iemand deze informatie als juist, wat heeft FM gedaan gekeken naar de groep niet in loondienst, en vergeten dat daar de stijging inzit van de niet opgenomen vakantiedagen per 31 december 2010 die ten opzichte van 2009 fors zijn gestegen door het gebrek aan voldoende gekwalificeerd personeel, dat wordt gekapitaliseerd en verantwoord als PNIL. jammer dat FM niet de deskundigheid in huis heeft gehaald voordat ze een dergelijke conclusie trekt. een kleine steekproef bij een paar grote instellingen leert dat er alleen al bij die vakantiedagen / uren een stijging is van 30% ten opzichte van 2009. volgende jaar eind 2011 zal er een daling te zien zijn doordat er veel uitbetaald gaat worden, spreken we dan van daling van de externen ? ik denk van FM wel, maar we wachten af.

  5. Dit zijn de boeven die zich verrijken. Deze financiële onderlinge constructies moet men gaan onderzoeken want op deze wijze wordt veel geld weg gewerkt van de patiënt die zijn zorg niet krijgt. Maar dit zijn de graaiende die veel geld al jaren doen verdampen. Dit gaat met enorme bedragen want dit gebeurt binnen de hele zorg. medische deskundigen starten een onderneming op naam van hunzelf, hun vrouw, familie of bekende en dan gaan ze factureren. Naar elkaar en de factuur wordt altijd betaald , dit betaald de burger. Ze hebben zich al die jaren helemaal doodgelachen om het in de context te houden letterlijk dood gelachen want door dit gedrag zijn veel weerloze patiënten gewoon dood gegaan omdat er geen geld is. En dit is nog schokkender dan ik het hier weergeeft. Maar bewust wordt hier geen onderzoek naar gedaan want dan zien we de criminelen die hier achter zitten !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.