Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorgbestuurders vertrekken minder snel

Zorgbestuurders verlaten minder snel hun post. In 2006 volgden bestuurders elkaar gemiddeld om de 2,8 jaar op. Tegenwoordig ligt dat op circa 4,9 jaar. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant bij de vijftig grootste zorginstellingen.
Zorgbestuurders vertrekken minder snel

Tevens wordt vaker dan voorheen ingezet op een 'gezonde' mix van medici en niet-medici binnen de raden van bestuur en de raden van toezicht.

Complexiteit in de zorg

De afgelopen jaren zijn tientallen bestuurders gesneuveld op de complexiteit in de zorg. “Sinds de invoering van marktwerking was de trend om zo veel mogelijk bestuurders van buiten aan te trekken”, zegt Nicole Edelenbos, hoofd van de sector zorg en partner bij organisatiebureau Boer & Croon in het dagblad. “Men dacht dat die beter in staat zouden zijn om de professionaliseringsslag in de zorginstellingen te maken: fusies begeleiden, omgaan met de invoering van prestatiebekostiging en ict en tegelijkertijd de beleidswijzigingen en bezuinigingen van de overheid in goede banen leiden. Dat is in de praktijk heel erg tegengevallen.”

‘Het draait om professionals’

Volgens Edelenbos dachten bestuurders van buitenaf vaak dat een zorginstelling geleid kon worden als ieder willekeurig bedrijf. Het tegendeel is waar. “In de zorg draait het niet om producten, maar om professionals die diensten verlenen, de dokters dus. Uiteindelijk hebben zij het in het ziekenhuis voor het zeggen, hoe je het ook wendt of keert. Je moet als bestuurder echt een sterke persoonlijkheid hebben om je in die wereld staande te houden. Begrip hebben voor wat er op de werkvloer gebeurt en tegelijkertijd het algemeen belang voor ogen houden en willen dienen.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 reacties

 • no-profile-image

  s.speelman

  Uhm, ik dacht dat het in de zorg draait om de patiënten/cliënten/bewoners of hoe je de zorgontvanger ook wilt noemen...en daar heb je zeker professionals voor nodig..Mooie reactie van Wilma overigens.

 • no-profile-image

  Wilma van der Scheer

  Wat een ergernis: zowel de cijfers uit 2006 als van nu zijn niet representatief.
  Uit langlopend onderzoek onder zorgbestuurders door de Erasmus Universiteit (ruim 300 respondenten!) is daarentegen bekend dat bestuurders gemiddeld ruim 6 jaar in functie zijn en dat dit door de jaren heen nauwelijks veranderd. Ook is er nooit sprake geweest van een enorme instroom uit het bedrijfsleven. Wel hebben degenen die de overstap maakten zich mogen verheugen in veel belangstelling. Al jaren heeft ongeveer een kwart van de bestuurders een zorginhoudelijke achtergrond (in ziekenhuizen aanzienlijk meer). De overgrote meerderheid is anders opgeleid, maar heeft wel jarenlange ervaring in de zorg. Geen nieuws dus.
  Wat wel nieuws is, is de opkomst van de vrouwelijke zorgbestuurder. In 5 jaar tijd een verdubbeling! Tijd dus om de eeuwige stropdas bij een dergelijk verhaal te vervangen voor een ander beeld.

 • no-profile-image

  Hans

  Tsja, wat natuurlijk ook meespeelt is dat graaien steeds meer in de picture staat. Weggaan om ergens anders nog harder te graaien komt minder voor omdat hiervoor de ruimte (maatschappelijke aandacht) kleiner is geworden.

 • no-profile-image

  Maarten

  De Boer en Croon: "In de zorg draait het niet om producten, maar om professionals die diensten verlenen, de dokters dus." Je moet het maar durven zeggen in de pers.

Of registreer u om te kunnen reageren.