Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Toezichthouder vervangt voorzitter bestuur Franciscus Ziekenhuis

De raad van toezicht van het Franciscus Ziekenhuis te Roosendaal heeft op 7 juli 2011 besloten om Jan van den Brand (foto) te benoemen tot bestuursvoorzitter ad interim van het Franciscus. Van den Brand was tot dan toe toezichthouder en legt per direct deze functie neer.
Toezichthouder vervangt voorzitter bestuur Franciscus Ziekenhuis

Van den Brand neemt de positie over van Peter Razenberg die vanwege gezondheidsredenen zijn functie momenteel niet kan uitoefenen. De interim-periode loopt tot 31 januari 2012. Het ziekenhuis laat weten dat de overige bestuursleden, het stafbestuur en de ondernemingsraad de beslissing ondersteunen en begrip hebben voor de situatie. Zij onderschrijven dat hierdoor de continuïteit van het bestuur van de organisatie gewaarborgd blijft.

‘Pas toe, leg uit’

Een woordvoerder van het ziekenhuis legt uit dat het geen probleem is dat een toezichthouder toegetreden is tot de raad van bestuur. “Deze wissel staat weliswaar niet beschreven in de governancecode, maar we hebben het ‘pas toe of leg uit’-principe gebruikt.” Dit biedt volgens de woordvoerder de mogelijkheid om beslissingen te nemen en deze later uit te leggen. “De voorzitter van de raad van toezicht zal de kwestie ook nog voorleggen aan de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorginstellingen.”

NVTZ

Marius Buiting van de NVTZ legt uit dat deze overstap in de regel niet wordt aanbevolen door de NVTZ. “Er kunnen zich echter situaties voordoen waarbij het goed is dat een toezichthouder de overstap maakt. Juridisch gezien is het in ieder geval geen probleem. De overweging blijft echter of het verstandig is.” Zolang het proces zorgvuldig verloopt en de neutraliteit bewaakt blijft, is de wisseling geen probleem, laat Buiting tot slot weten.

Ervaring

Van den Brand was sinds 2009 lid van de raad van toezicht. Hiervoor heeft hij jarenlang gewerkt in de farmaceutische industrie, waarvan de laatste zes jaar als algemeen directeur van AMGEN te Breda. Momenteel is hij nog lid van de Raad van Commissarissen van Mubio Holding BV. Daarnaast is hij lid van de ledenraad van Rabobank Roosendaal-Woensdrecht. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 reacties

 • no-profile-image

  Jan Moen

  Dit ljkt me vanuit bestuurlijk perspectief een totaal verkeerde keuze. De nieuwe bestuurder moet nu verantwoording af gaan leggen aan zijn oude maten van de R van T. Onwenselijk dus

 • no-profile-image

  Bert

  Er zaten in dit kleine ziekenhuis al drie capabele bestuurders. Als er dan eentje ziek wordt kunnen de andere twee dat toch gewoon overnemen?

 • no-profile-image

  deskundige

  niet volgens de governance-code maar als het damn toch gebeurt dan zal nu ook vastgelegd moeten worden dat Van den Brand niet terugkeert als toezichthouder maar zich dan helemaal terugtrekt. Ervaring leert dat bestuurs-opvolger last krijgt van toezichthouder die daarvoor zelf interim-bestuurder is geweest. Het vertroebelt de relaties binnen RvT en met RvB en is niet goed voor ziekenhuis.

 • no-profile-image

  wissel

  Pas toe of leg uit geldt voor de honerering van bestuurders. Niet voor dit soort van switch. Rolwissel binnen de governance zal voor partijen ingewikkeld zijn en trekt een wissel op de samenwerking.

 • no-profile-image

  Ton

  een interimbestuurder die als goedkope oplossing wordt gezien??? Dat is nieuw, wat krijgt deze man voor zijn zware taak?

 • no-profile-image

  DGo

  Lijkt wellicht goed voor de continuïteit maar hoe goed Peter Razenberg ook is, de vervanger zal tegen zaken aan lopen die vraagtekens opleveren waarvoor de de toezichthouder zich kan gaan afvragen of dat niet had moeten worden gemeld o.i.d. Verder lopen er ontwikkelingen b.v. verkenningen naar samenwerking met Bergen op
  Zoom en Breda waarvoor keuzen gemaakt moeten worden. Het lijkt mij lastig dat een Toezichthouder in dergelijke processen stapt.
  Last but not least, een bestuurdersrol in een ziekenhuis is toch wel wat anders dan een directiefunctie binnen de farmaceutische industrie.
  Kortom, met een dergelijke stap neemt de RvT een groot risico.

  Het is wellicht wel een goedkope oplossing die past binnen de B-normen.

  De toekomst zal het uitwijzen of er verstandig aan gedaan is.

Of registreer u om te kunnen reageren.