Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Medicijnfabrikant stopt met sponsoring reisjes

Medicijnfabrikant AstraZeneca stopt met het sponsoren van reizen van artsen naar buitenlandse congressen. Een woordvoerster van het bedrijf heeft berichtgeving van Trouw hierover bevestigd. Het bedrijf betaalde de helft van de kosten; de artsen moesten de rest zelf bijleggen.
Medicijnfabrikant stopt met sponsoring reisjes

De sponsoring van bijvoorbeeld reizen van artsen is al jaren een heet hangijzer in het maatschappelijke debat. Het wordt door velen gezien als een soort smeermiddel van de fabrikant om artsen over te halen vooral hun medicijnen voor te schrijven aan patiënten.
Volgens het Engels/Zweedse bedrijf is er in het verleden met de sponsoring niets verkeerds gebeurd. “Maar in de huidige tijd vinden we dat de waarde van onze medicijnen voor zichzelf moet spreken. We willen een mogelijke verdenking van belangenverstrengeling vermijden.”
Voor zover bekend is AstraZeneca in Nederland de eerste farmaceut die deze beslissing neemt. (ANP – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Akkoord over openheid banden farmacie en artsen
IGZ wil banden artsen en farmaceuten openbaar
Artsen nog te nauw verbonden met farmaceuten

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Gerelateerde tags

5 reacties

 • no-profile-image

  Jan C

  5 reacties van mensen die ook nog geloven dat het stopt. Hoe naief kun je zijn. Ooit gehoord van "onder de tafel"

 • no-profile-image

  Peter de Wit

  Uitstekend idee van AstraZeneca. Overigens zou het helemaal niet mogen want per arts en per medicament mag er € 50 maximaal per jaar gesponsord worden. Voor mijn vak - psychiatrie - zal het weinig uitmaken, vooral hoogleraren en 'opinion-leaders' profiteerden ervan (of vallen die er buiten omdat ze na een congres 'waardevolle informatie' kunnen verstrekken. Dus er voor in de plaats 'wetenschappelijke of commerciele adviezen'die betaald worden. Wantrouwen blijft dus op zijn plaats!!

 • no-profile-image

  Annemarie

  Dat werd eens de hoogste tijd! Wie volgt? En nu maar hopen dat het áfgeschafte reisje niet wordt omgezet in een ander hebbedingetje. Goed voorbeeld van AstraZeneca!

 • no-profile-image

  Erwin

  Kunnen we gelijk beginnen om de wachtlijsten te verkorten.

 • no-profile-image

  P.J.M. Wijburg

  Prima initiatief, volgen er meer?
  Bedrijven die orthopedische implantaten verkopen?
  Of medische disposables?

Of registreer u om te kunnen reageren.