Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

NVZD wil verplichte salariscode zorgbestuurders

Mark van Dorresteijn
De beloningscode voor zorgbestuurders moet verplicht worden opgelegd aan alle bestuurders in de gezondheidszorg. Daarvoor pleit Ruud Lapré van de vereniging van bestuurders in de gezondheidszorg NVZD.
NVZD wil verplichte salariscode zorgbestuurders

Lapré meent dat er te veel voorvallen zijn rondom de salarissen van topbestuurders. “De incidenten zijn ongewenst. Ze leiden af van waar het werkelijk om moet gaan in de zorg: vernieuwing en het zo goed mogelijk besteden van de beperkte financiële middelen. De ervaring leert dat de bestuurders na het incident gezag en vertrouwen verliezen, niet alleen binnen hun zorginstelling, maar ook daarbuiten.”

Eigen beloningscode

Het kabinet werkt momenteel nog aan de Wet normering topinkomens die regels stelt aan topinkomens in de publiekprivate sector. Lapré hoopt dat het kabinet de eigen beloningscode voor zorgbestuurders als uitgangspunt neemt voor de zorgsector. Volgens de voorzitter werkt die code goed, maar is hij nu te vrijblijvend. “Als bestuurders geen lid zijn van onze organisatie, hoeven ze zich niet aan de code te houden. Als het kabinet de code in de wet verankert, is hij verplicht.”

Royeren

Lapré: “Wanneer de code niet wordt opgevolgd door onze leden, hebben wij altijd deze mogelijkheid om hen te royeren. Dat heeft zich overigens nog niet voorgedaan.” De code heeft ondanks de vrijblijvendheid wel degelijk effect volgens de voorzitter. “De leden houden zich aan de code en we horen ook dat zorgbestuurders salaris inleveren om aan de code te voldoen. Ook grote bureaus voor recruitment melden dat zij nog geen zorgbestuurder zijn tegengekomen die moeite heeft met het salaris volgens de code.”

Salariscode zorgbestuurders

De NVZD en branchevereniging voor toezichthouders in de zorg NVTZ hebben in 2009 een bindende salariscode opgesteld. Daarvoor momenteel een maximum van circa 196.000 euro, met een uitloop van maximaal dertig procent tot 254.000. “Deze uitloop is niet bedoeld voor standaardorganisaties”, legt Lapré uit. “Het gaat daarbij om bestuurders die complexe zorgorganisaties besturen met veel bijvoorbeeld veel locaties of instellingen die veel soorten zorg leveren.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Kamer wil balkenendenorm voor zorg

Bestuurders overschrijden nog steeds balkenendenorm

Minder subsidie zorginstelling bij te hoog salaris

Poll: ‘Terecht minder gemeentesubsidie bij hoog salaris’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

11 REACTIES

  1. Ben nooit bij de vakbond geweest. Heb me veel geld bespaard. Wil niet bij een club zijn waarvan de leiding meeheult met de top van de overheid en het bedrijfsleven om er zelf zo goed mogelijk op te komen staan (zie mijnheer de Waal). Zie hier weer een treffend voorbeeld. Vijf minuten googlen levert mij als EERSTE reactie een bestuurder op die DERDE zou moeten staan in het rijtje (267.000) en die staat er niet eens in. Tweede feil: de vakbond noemt bruto inkomen terwijl met een beetje gedegen onderzoek te voorschijn komt dat daar plusminus 15% procent bijkomt voor onkostenvergoeding, werkgeversbijdrage sociale lasten, pensioen, vut en FPU. Derde zeer belangrijke feil: Je kunt wel een brutoloon hebben van 240.000 euro maar als dat in deeltijd is van 60% EN DAT KOMT BIJ DIE SCHURKEN VAN GELDGRAAIERS VEELVULDIG VOOR, dan heb je het wel over een jaarloon van in feite 400.000 euro en dan is de crimineel van Woensel stevig geklopt (moet ik eigenlijk niet zeggen want dan probeert hij daar weer bovenuit te komen; zal wel lukken in de zorg). Die 40% dat ze ergens anders “werken” (beter is zijn) levert ook weer rond de 150.000 euro op. Dus mensen ondanks dat we al jaren ouwehoeren over Balkenendenorm en commissie Tabaksblat en schijnheilig staan te doen met 150 kamerleden voor de TV gaat het nog gewoon door. Trouwens daar wordt effen leuk gezegd dat de “bestuurders” er 5,6 procent loonsverhoging kregen. Daar heb je het weer, de gewone burger – DUS OOK DE TOEGEWIJDE EN ZEER HARD WERKENDE VERZORGSTER/VERPLEEGSTER EN VERZORGER/VERPLEGER wordt alsmaar wijsgemaakt dat het land dat niet kan trekken. De top heeft daar kennelijk schijt aan en de vakbond heb ik daar niet over gehoord. Die had dat goed uit kunnen spelen, die kan dat goed uitspelen, al bereiken ze maar dat die 5,6 niet doorgaat. Maar ja dat doet de leiding van de vakbond hun vrienden in het pak. Die verrijken zich daarnaast ook nog met uw vakbondsgeld, niet met het mijne (haha). Slaap maar door. Schandalig

  2. Lees alle reacties
  3. Nou Jaap, dan gaan ze maar want maar al te vaak is gebleken dat prutsers ook massaal over de grens gaan met hun inkomen. Mensen zijn mensen en prutsers komen ook voor in het bedrijfsleven maar als ze dan weggaan heet het ook ‘ prive-omstandigheden’ of ‘een nieuwe uitdaging’. Dus eigenlijk vind jij dat alle leden van de NVZD middelmatige bestuurders zijn. Mogelijk is het onderscheid dat het mensen betreft met wat meer fatsoensnormen dan die zogenaaamde ‘goede zorgbestuurders’die weglopen.

  4. Als er dan een verplichte code komt, dat ook meteen geldend voor interim-bestuurders en ook voor werknemers in de zorg. Blijkens het overzicht van de topsalarissen zijn er steeds meer werknemers (vooral artsen/professoren in de UMC’s) met een salaris boven de norm.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.