Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Tekort aan verpleeghuisartsen

Nederlandse verpleeghuizen kampen met een groot tekort aan gespecialiseerde artsen. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vandaag. Daardoor worden lang niet alle ouderen goed behandeld en worden ziektes en aandoeningen veel te laat ontdekt.
Tekort aan verpleeghuisartsen

Nederland telt 350 verpleeghuizen en 1500 specialisten ouderengeneeskunde, die tot voor kort verpleeghuisartsen werden genoemd. Op dit moment zijn er 180 verpleeghuisartsen te weinig. De opleiding tot medisch specialist ouderengeneeskunde is weinig populair; in plaats van de benodigde 327 studenten tellen de opleidingen er dit jaar 220.

Jongeren

Veel jongeren willen niet meer de ouderengeneeskunde in, stelt Frank Hoek van koepelorganisatie Soon in het AD. “De meeste studenten geneeskunde willen tegenwoordig heroïsche dingen doen, jonge mensen redden. Ouderen helpen past niet in dat plaatje.”

Salarissen

Ook de salarissen liggen een stuk lager: een huisarts verdient jaarlijks een ton, een specialist ouderengeneeskunde de helft. Door de vergrijzing bestaat juist een toenemende behoefte aan zorg. Daarom laten veel instellingen voor ouderenzorg de medische zorg nu over aan huis- en basisartsen. “Dat kan gevaarlijk zijn”, zegt Frank Roos van beroepsvereniging Verenso in het AD. “Zij zijn niet deskundig genoeg en ontdekken bepaalde ziektes of aandoeningen mogelijk te laat.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Directeur vereniging verpleeghuisartsen overleden
Verpleeghuisartsen De Zorgboog willen inspectiebezoek
Verpleeghuisartsen willen geld voor reanimatieregels
Verpleeghuisartsen stellen nieuwe reanimatierichtlijn op

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 reacties

 • no-profile-image

  T.

  Beste Hans, het salaris is zelfs 5919,54 per maand (jij gaf het periodesalaris van vier weken op). Dus het is 10%. Mijn ervaring is dat met de diensten nog eens 15% extra wordt verdient.

 • no-profile-image

  Hans

  De specialist ouderengeneeskunde wordt regulier ingeschaald in FWG-schaal 70 met een maximumsalaris van 5446 euro per maand. Inclusief vakantiegeld en eindejaarstoeslag is dat een kleine 74.000 euro per jaar. Inclusief zo'n 20% werkgeverslasten is dat ruim 88.00 euro. Daarnaast worden lidmaatschappen, studiekosten etc. vergoed. Kom je toch aardig in de buurt van die ton. Weinig diensten (worden extra betaald), geen verdere praktijkkosten, sociale werkomgeving, veel erkenning en voldoening, doorgroeimogelijkheden en specialisaties, collegiale samenwerking. Kortom: een aantrekkelijke baan!

 • no-profile-image

  Gonny

  Ik begrijp niets meer van de inspectie. Di lopen al jaren in en uit in verpleeghuizen en ineens komt dit bericht...Hebben die tijdens de inspecties niet gezien dat er al jaren een te kort is en dat de zorg die geboden wordt soms erbarmelijk is?

 • no-profile-image

  R.M. Dalmijn

  Gewaardeerde reactie en lezers, dat het enthousiasmeren van dokters voor de ouderenzorg een complexe zaak is mag duidelijk zijn. Laten we dat niet nog ingewikkelder maken door de honorering van zowel huisarts als verpleeghuisarts substantieel te laag in te schatten.

Of registreer u om te kunnen reageren.